Akkerbouw

Nieuws 700 x bekeken 2 reacties

Tekort dreigt in EU aan niet-transgene soja

Berlijn – Brazilië moet meer sojabonen telen die niet transgeen zijn. Anders ontstaat een tekort aan niet-GMO-soja in de Europese Unie.

Deze waarschuwing komt van afnemers van sojaproducten en de Deutsche Verband Tiernahrung (DTV), de organisatie van voerproducenten. Onder de bezorgde bedrijven zitten ook supermarktketens als Edeka, Kaiser-Tengelmann, Rewe, Kaufland en Lidl.

Brazilië is wereldwijd verreweg de grootste producent van sojabonen, die niet genetisch zijn gemodificeerd. Andere grote sojaproducenten als de VS en Argentinië telen vrijwel alleen transgene sojabonen. De laatste jaren is China een grote importeur geworden van sojabonen. Maar de Chinese afnemers kopen ook transgene soja. Daardoor is het voor de Braziliaanse telers aantrekkelijker transgene variëteiten te telen. Dat drukt hun teeltkosten.

Brazilië heeft de EU steeds minder nodig als afnemer van soja. De Europese bedrijven vrezen op termijn een tekort aan niet-transgene soja. De prijs is flink gestegen. De bedrijven vragen de Braziliaanse sojasector niet-transgene sojabonen te blijven telen voor de Europese voedingsmarkt.

Laatste reacties

  • gerjan slingenbergh

    Sojabonen en andere peulvruchten in Europa telen lijkt mij een beter alternatief.

  • melkkoeienboer

    grasklaver is ook een optie

Of registreer je om te kunnen reageren.