Akkerbouw

Nieuws 2531 x bekeken 9 reacties

'Tarwe-importeur Egypte is blut'

Caïro – Het kost Egypte steeds meer moeite om de import van tarwe te financieren. Het land is de grootste importeur van tarwe in de wereld.

Remi Haquin, directeur van het Franse overheidsbureau France Agrimer, zei dit tegen journalisten. “Als andere landen wel kunnen betalen, verkoopt Frankrijk de tarwe liever daar aan.”

Egypte importeert dit seizoen 8 miljoen ton tarwe. Dat is 13 procent minder dan vorig seizoen. In voorgaande jaren kocht het land zelfs wel eens 10 miljoen tot 12 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Ondanks de forse daling blijft het land de grootste importeur. Frankrijk, de VS, Australië en Argentinië zijn grote leveranciers van tarwe aan Egypte. Normaal koopt Egypte ook veel tarwe in Rusland en Oekraïne. Maar die landen hebben door droogte vorig jaar minder tarwe geoogst, hetgeen hun export dempte.

De overheid in Egypte stelt dat de import terug loopt, omdat het land meer tarwe oogst. France Agrimer houdt het op een tekort aan geld. Egypte heeft een lening aangevraagd bij het IMF, maar heeft nog steeds geen nieuw krediet gekregen.

France Agrimer stelt dat Rusland Egypte aan zich wil binden wat betreft de levering van tarwe. Rusland helpt Egypte met de bouw van 150 graansilo’s, waarvan een deel wordt gefinancierd door Moskou.

Laatste reacties

 • Bison

  Ik dacht dat die nijl delta zo vruchtbaar was?

 • wijntje41

  Is die ook. Maar hij is ook heel smal.

 • el

  Moet er wel iemand bij blijven die weet hoe je de gewassen verzorgen moet , anders groeit er zelfs op vruchtbare grond niks

 • francois xavier

  zou het bouwen van de dam, jaren gelden, geen invloed hebben op de vruchtbaarheid en het areaal oppervlakte van de grond. jaarlijkse overstromingen brachten vroeger voedingsstoffen voor de landbouw.

 • agratax2

  xavier. ik denk dar jij dicht bij het probleem komt. De Dam heeft tot gevolg dat er meer water verdampt vanwege de enorme oppervlakte vergroting van het stuwmeer en meer water gebruik in de bovenloop voor irrigatie. helaas krijgt Egypte minder water door de Nijl aangevoerd en dus minder irrigatie water. In zo'n geval kiest men waar het water het meeste rendement geeft. Niet bij tarwe, maar bij aardappelen en groente voor export naar het noorden in de tijd dat daar nog geen vers is.

 • agri2

  De nijldelta wordt ook helemaal volgebouwd, daardoor is er ook steeds minder landbouwgrond.

 • P.Kroon

  de bevolking groeit hard

 • ed12345

  Hebben we niet op deze side een poosje terug gelezen dat Rusland of de oekraiene Egypte hun tarwe leveranties wilde financieren

 • mau

  ja ed , dat staat oa in de laatste alinea van dit artikel .
  Overigens passeerde ik zojuist op de marktnoteringen voor tarwe op deze site
  en daar zie je dat in NL de voertarwe duurder is dan de maaltarwe ...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.