Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Suikerbietenopbrengst 500 kilo lager per hectare

Dinteloord - De opbrengstverwachting voor suikerbieten is 500 kilo per hectare lager dan normaal door de koude meimaand. Dat meldt verwerker Suiker Unie. De groeiachterstand van het gewas neemt door de aanhoudende kou, regen en gebrek aan zon steeds verder toe.

De bietenplantjes staan nu in het zes- tot achtbladstadium. Op meerdere percelen zijn bladranden als gevolg van de matige groeiomstandigheden rood verkleurd. Het recente zonnige weer is meer dan welkom, geeft de bietenverwerker aan.

De onkruidbestrijding is gemiddeld genomen redelijk onder controle. De schaarse momenten zijn benut om bespuitingen uit te voeren. In het westen en zuidwesten is in mei, met alle gevolgen van dien, een aanzienlijke hoeveelheid regen gevallen: zo'n 100 millimeter. In de rest van Nederland bleef dit beperkt tot 20 tot 30 millimeter.

In het huidige stadium van de gewasontwikkeling zijn vaak het beste de verschillen in groei te zien als gevolg van problemen in de teelt, geeft Suiker Unie aan. "Zo komen er bijvoorbeeld meldingen binnen van stagnerende gewasgroei als gevolg van een te lage pH. Op enkele percelen is een pH van 3,9 vastgesteld." Er zijn monsters naar de IRS-afdeling diagnostiek gestuurd.

Laatste reacties

  • Hanne-Lise

    Nou 500 kg dat is wat

  • boer jos

    Zal wel 500 kg suiker zijn, en dat is weer al flink wat.

Of registreer je om te kunnen reageren.