Akkerbouw

Nieuws

Suiker Unie: voldoende planten op percelen suikerbieten

Dinteloord – De plantaantallen zijn over het algemeen goed op de Nederlandse suikerbietenpercelen.

Dat meldt Suiker Unie op basis van de eerste teeltregistraties via het programma Unitip, die wijzen op een gemiddelde van zo’n 85.000 planten per hectare. Ook komen er regelmatig meldingen binnen van opkomstproblemen. Zaden kiemen niet of komen niet boven. Diep zaaiwerk is volgens Suiker Unie vaak de oorzaak. Ook het gebruik van oud bietenzaad kan een rol spelen.

Onkruid is in de droge periode erg afgehard. Doordat het vaak hard waaide waren de spuitmomenten beperkt. De regen van deze week kan hier verandering in brengen.

De regen draagt ook bij aan verbetering van de opkomst bij de overgezaaide percelen. In de afgelopen week is nog 50 hectare suikerbieten overgezaaid. De tussenstand stond tot voor vorige week al op 1.650 hectare. De warmte zorgde voor een goede start voor de overgezaaide bieten.

Verder meldt Suiker Unie dat juist op de kleipercelen de opkomst soms onregelmatig is door droogligging zaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.