Akkerbouw

Nieuws 785 x bekeken

Simplot wil cisgene aardappel vermarkten in VS

Washington – De Amerikaanse aardappelverwerker J.R. Simplot heeft in de Verenigde Staten een toelating aangevraagd voor een cisgene aardappel, die beter bestand is tegen stootblauw en minder acrylamide vormt.

Het is voor het eerst in bijna twintig jaar in de Verenigde Staten dat een concern een toelating aanvraagt voor een genetisch gemodificeerde aardappel.

Ook is de aardappel van Simplot beter te bewaren doordat het zetmeel langzamer wordt omgezet in suiker. En de aardappel wordt minder snel bruin na het schillen.

In 1995 kreeg Monsanto een toelating in de VS voor het toepassen van de NewLeaf-technologie bij aardappelen. Door een bacterie-gen in te bouwen in de aardappel, werd deze resistent tegen de Colorado-kever. In 2001 stopte Monsanto met transgene aardappelen omdat er geen markt voor was. Het concern concentreerde zich op transgene zaadgewassen.

Haven Baker, stafmedewerker van Simplot Plant Sciences, verwacht dat er nu wel een markt is voor cisgene aardappelen, die via de Innate-technologie van Simplot minder snel bruin worden en geen acrylamide vormen. “Wij hebben onderzoek gedaan naar de acceptatie bij consumenten. Maar liefst 93 procent van de consumenten vindt onze Innate-technologie acceptabel. Bij de traditionele kruisingsmethode is de acceptatiegraad 94 procent. Voor de telers en verwerkers betekent het minder uitval in de aardappelen.”

Het bijzondere aan de Innate-technologie is dat de aardappel genetisch is veranderd via intragenese. Het gen dat Simplot gebruikt komt niet in de natuur voor. Dat geldt wel voor de onderdelen van het gen. Die worden via een recombinant-techniek aan elkaar gekoppeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.