Akkerbouw

Nieuws 795 x bekeken 1 reactie

Servië verwacht meer suikerexport naar EU

Belgrado – Servië gaat na de afschaffing van de suikerquotering veel meer suiker exporteren naar de EU. De grootste Servische suikerproducent Sunoko verwacht dat het concern de bietentelers een concurrerende bietenprijs kan betalen.

Servië produceert 450.000 tot 500.000 ton ruwe suiker per jaar, waarvan ruim de helft door Sunoko. Servië mag onder de huidige regeling jaarlijks 180.000 ton suiker exporteren naar de EU.

Directeur Ljubisa Radenkovic van Sunoko verwacht dat de export fors stijgt als de quotering wegvalt, zegt hij in een interview met persbureau Agra Europe. “De grotere export stimuleert onze eigen suikerproductie. We kunnen de telers een bietenprijs betalen die goed kan concurreren met de telersprijzen voor andere industriële gewassen.”

De akkerbouwers in Servië teelden vorig jaar 64.768 hectare suikerbieten. In Nederland is vorig jaar bijna 73.000 hectare bieten geteeld. Volgens Radenkovic heeft Servië al geprofiteerd van de vorige hervorming van het EU-suikerbeleid, dat van kracht werd in 2006. “Veel landen krompen hun productie in of stopten er helemaal mee. In Centraal- en Oost-Europa wordt niet veel suiker meer geproduceerd. Servië is in deze regio de grootste suikerproducent geworden. Alleen het Oostenrijkse suikerbedrijf Agrana en het Kroatische Viro zijn grote concurrenten voor Sunoko. Servië heeft als grote voordeel dat het is omringd door landen die suiker moeten importeren.”

Een ander pluspunt voor de Servische sector is dat de wereld steeds meer suiker verbruikt, ook voor de productie van ethanol. Radenkovic: “Dat geeft Servië kansen op de wereldmarkt.”

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.