Akkerbouw

Nieuws 1484 x bekeken

Rusland sluit grens voor aardappelen uit Egypte

Moskou - Rusland sluit de grens voor aardappelen uit Egypte vanwege bruinrot. De bacterieziekte is eind april gevonden.

Overleg met Egypte gaf de Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor te weinig zekerheid dat de import veilig is. Het is nog niet duidelijk of de EU maatregelen gaat nemen. Egypte exporteert ook aardappelen naar de EU. Bruinrot is zowel voor Rusland als voor de EU een quarantaine-organisme.

Rosselkhoznadzor meldde eind april dat bruinrot was gevonden in aardappelen uit Egypte. Die kwamen uit drie regio’s. Eén van de partijen was afkomstig uit een regio die als bruinrotvrij was aangemerkt. Daaruit concludeert Rosselkhoznadzor dat Egypte bruinrot niet onder controle heeft.

In juni 2011 stelde Rusland ook een importverbod in voor aardappelen uit Egypte vanwege bruinrot. Eind juni 2011 sloten Egypte en Rusland een akkoord over de export. In september 2011 ging de grens weer dicht. Rusland wil dat de importaardappelen zijn geteeld in regio’s waar ook aardappelen worden geteeld voor export naar de EU. Begin vorig jaar ging de grens weer open en die zit nu weer op slot.

Of registreer je om te kunnen reageren.