Akkerbouw

Nieuws 1163 x bekeken

Pommak telt zestig Vlaamse aardappeltelers

Kruishoutem – Zestig Vlaamse aardappeltelers hebben zich tot nu toe aangemeld voor Pommak, het Belgische prijsinformatiesysteem voor aardappelen. Er zijn vijftig Vlaamse transacties gemeld gedurende de proeffase, die eind maart begon. Vanuit Wallonië zijn nog geen aanmeldingen, omdat het systeem nog niet operationeel is.

Pommak is opgezet overeenkomstig de Nederlandse aardappelprijsinformatiesystemen Agriprins van het Productschap Akkerbouw en het Pisa-systeem van de Verenigde Telers Akkerbouw. Pommak gebruikt de software van Pisa. De testfase van Pommak loopt tot en met 31 augustus.

De Vlaamse coördinator Marc Goeminne stelt dat er nog steeds telers bijkomen. “Pommak gaat ook transacties weergeven van vroege aardappelen. We hopen op interesse van die telers. Voor de oude oogst neemt het aantal transacties af. Het systeem telt vijftig Vlaamse transacties.”

Belgapom, de organisatie van handelaren en verwerkers, heeft interesse in het systeem, zegt Goeminne. “Maar uit die hoek zijn nog geen meldingen gekomen, want het sms-systeem om transacties te controleren is nog niet operationeel. Daar werken we aan. De gemelde transacties wijken niet af van de gangbare marktprijzen. Als dat wel zo zou zijn, controleren we zo’n transactie met de factuur of koopbevestiging.”

In Wallonië is het prijsinformatiesysteem nog niet operationeel, zegt de Waalse coördinator Pierre Lebrun. “We zitten nog in de testfase. We hopen dat het prijsinformatiesysteem werkt als de hoofdoogst begint. Meldingen van vroege aardappelen zijn voor Waalse telers niet van belang. Die worden weinig geteeld in Wallonië.”

Of registreer je om te kunnen reageren.