Akkerbouw

Nieuws

'Plantgezondheid blijft centraal bij NAO'

Ermelo - Het belangrijkste speerpunt voor de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) blijft de plantgezondheid, zei voorzitter Kees van Arendonk woensdag op de algemene ledenvergadering in Ermelo. “De NAO speelde een grote rol bij de totstandkoming van het hygiëneprotocol ter voorkoming van ringrot. We blijven ons buigen over de barrières voor de aardappelexport.”

De opheffing van de productschappen komt de plantgezondheid niet ten goede, vreest Van Arendonk. “Dan dreigen ook de fytoverordeningen te verdwijnen. Dat schaadt ons imago enorm.”

Door de opheffing van de product- en bedrijfschappen vervalt de mogelijkheid om gezamenlijk projecten te financieren. Daarom is de NAO gestart met de Stichting NAO Projecten. Van Arendonk: “Bedrijven kunnen daarop inschrijven. Alleen leden die bijdragen aan een project hebben inspraak en profiteren van de resultaten. Ook andere deelnemers buiten de NAO, zoals LTO, zijn welkom om mee te financieren. Er zijn al twee projecten gestart, over chitwoodi en erwinia. Er worden plannen gemaakt voor promotieacties van verse aardappelen.”

De keuringsdienst NAK speelt een belangrijke rol in het handhaven van de aardappelkwaliteit. Zo’n tien jaar geleden zijn de plantenziektenkundige dienst (PD) en de plantaardige keuringsdiensten samengevoegd in Plantkeur. Van Arendonk: “Dat voorkwam dubbele keuringen. We kregen anderhalf jaar geleden signalen dat de samenvoeging zou worden teruggedraaid. Dit is gelukkig voorkomen.”

Maar de overheid wil nu het aantal Zelfstandige Bedrijfs Organisaties halveren. Dat betekent volgens Van Arendonk dat de NAK moet worden samengevoegd met andere keuringsdiensten. “Het gevolg is minder betrokkenheid en invloed en hogere tarieven. De NAK heeft de zaken prima voor elkaar. De NAO is tegen deze samenvoeging.”

Of registreer je om te kunnen reageren.