Akkerbouw

Nieuws 479 x bekeken laatste update:23 mei 2013

PA: uienhopen afdekken vanwege koprotdruk

Zoetermeer – De controle op het afdekken van uienhopen wordt op verzoek van de sector mogelijk verscherpt vanwege de koprotdruk van de afgelopen seizoenen. Dat meldt het Productschap Akkerbouw (PA).

Onafgedekte uienhopen kunnen een infectiebron van koprot zijn, ook als het gewas nog niet is uitgelopen. Koprot leidt tot bewaar- en exportproblemen.

De verplichting om uienhopen ook af te dekken als er nog geen groene delen aanwezig zijn, wordt uitgewerkt en kan volgend jaar worden toegepast. Ook dit jaar wordt al geadviseerd om uienhopen altijd en zo snel mogelijk af te dekken.

De komende weken wordt intensief gecontroleerd op onafgedekte aardappel- en uienafvalhopen, meldt het Productschap Akkerbouw.

Dit systeem met gele en rode kaarten, die geel voor waarschuwing en rood voor boete, wordt al jaren gehanteerd om phytophtora in aardappelen en valse meeldauw in uien te voorkomen. Volgens het productschap leidt deze werkwijze tot een forse afname van het aantal overtredingen. Vorig seizoen zijn geen rode kaarten uitgedeeld.

Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen met daarop uitgelopen aardappelen of uien zijn sinds 15 april strafbaar.

Aardappel- en uienafvalhopen zijn belangrijke primaire infectiebronnen voor respectievelijk phytophthora en valse meeldauw. De NAK en BQ Support gaan de boer op om afvalhopen te controleren. Strafbare afvalhopen kunnen ook worden gemeld bij de centrale meldpunten.

Of registreer je om te kunnen reageren.