Akkerbouw

Nieuws 1492 x bekeken

'Opbrengst kan naar 24 ton suiker per hectare'

Wernigerode – Bietentelers kunnen over 10 jaar 24 ton suiker per hectare produceren. De beperkende factor is de beschikbaarheid van water.

Om zo’n hoge productie te realiseren is volgens Axel Schechert, directeur Onderzoek bij het Duitse veredelingsbedrijf Strube, zo’n 900 millimeter water nodig in het groeiseizoen. “Het genetisch potentieel van suikerbieten is alleen te benutten bij een optimaal watermanagement”, zei Schechert op een congres in Wernigerode, dat was georganiseerd door Strube. “De hogere productie is nodig om te zorgen dat de Europese bietentelers concurrerend blijven op de internationale suikermarkt na het afschaffen van de quotering.”

In 2013 produceerden de Europese bietentelers gemiddeld 13 ton suiker per hectare. Schechert: "Op de proefvelden in Duitsland wordt al 16 tot 17 ton gerealiseerd. In 10 jaar kan dat groeien naar 24 ton. Dat geldt ook voor de streken met optimale teeltomstandigheden voor suikerbieten. Dan moet je denken aan een wortelopbrengst van 140 ton bieten met 17,4 procent suiker.”

Directeur Frans Tijink van het bieteninstituut IRS zegt dat op Nederlandse proefvelden ook 24 ton suiker per hectare is gerealiseerd. “Maar het is een hele opgave om dat volop te realiseren in de praktijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.