Akkerbouw

Nieuws 4757 x bekeken 18 reacties

Onderzoek naar Duits aardappelkartel

München - De Duitse autoriteiten onderzoeken of er jarenlang prijsafspraken zijn gemaakt waardoor aardappels duurder zijn dan nodig.

Een Duitser eet gemiddeld 60 kilo per jaar dus een 'Kartoffel-Kartell' kan lucratief zijn. De krant Bild schatte zaterdag dat de verdachte ondernemingen de aardappelmarkt domineren en in 10 jaar tijd mogelijk een miljard euro aan hun 'monopolie' hebben verdiend.

De Duitse politie heeft in opdracht van het Bundeskartellamt bij negen ondernemingen huiszoekingen gedaan en er lopen procedures tegen nog zeker vijf andere bedrijven. De Süddeutsche Zeitung kwam zaterdag naar verluidt als eerste met het bericht dat de grootste handelaren en leveranciers worden verdacht van kartelvorming. Het zou niet alleen om aardappels gaan, maar ook om afspraken over de prijzen van uien en van aardappelplantjes die aan boeren worden verkocht. Boeren zouden dus net als de consumenten het slachtoffer zijn van wat Bild ook de 'aardappelenmaffia' noemt.

Het kartel zou relatief eenvoudig hebben gefunctioneerd met behulp van een centrale figuur die voor grote bestellingen van bijvoorbeeld winkelketens rondbelde om een onderlinge weekprijs af te speken. Daar waren slechts kleine variaties op mogelijk. In de Bondsrepubliek worden ieder jaar ongeveer een miljoen ton aardappels verpakt voor de handel. Daarvan is 70 procent in Duitsland geteeld.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Dit zal hoogstwaarschijnlijk de tussenhandel betreffen. Of zijn het toch weer die (Deutsche) boeren met hun grote huizen, grote stallen, zwaar gesubsidieerde teelten en biogasanlagen, Mercedes voor de huisdeur en Fendt voor de staldeur. Kortom Bild is weer een Scandal op het spoor! Bild ga eens navragen bij de plaatselijke Rafaissen hoe ruim de boerenhuishoudens het hebben, je zult schrikken daar in der Grosstadt. Zum Wohl und Aufwiederschnitzel.

 • huisvader

  Zullen die supermarkten ook niet onderling met elkaar lullen hoor je niemand over en iedereen weet het. Eindelijk es een goed jaar en dan weer dit gezeik .

 • Agrisales.nl

  Moet men voor de aardappelmaffia speciaal bij de Oosterburen een onderzoek doen? In ons land is er al jarenlang een aardappelmaffia bezig, waarom moeten de aardappelen in de supermarkt vaak het 8 á 10 voudige kosten van de boerenprijs. En daarbij let AH echt niet op de kleintjes.

 • agratax2

  Wat zijn aardappelplantjes? Worden in Duitsland consumptie aardappelen geteeld uit aangekochte aardappelplantjes? Nooit geweten, dat eventuele prijsafspraken over plantjes de kostprijs van piepers beïnvloed.

 • T@deler

  'aardappelplantjes die aan boeren worden verkocht.'

  Duitse boeren kopen dus aardappelplantjes ipv pootaardappelen?

 • ed12345

  VEREKKES nog aan toe mag dat niet? Benzine en diesel prijzen zijn nagenoeg overal het zelfde ,tussen bank rentes zit ook geen wereld verschil.Trouwens dat rond bellen voor een weekprijs doen hier de graanhandelaren al zo lang als ik weet voor het oog zit er wel eens een paar dollar tussen of ze zitten met een bootje dat vol moet dan wordt er wel eens niet aan de afspraak gehouden

 • frans64

  @zuperboer wil je beweren dat het in ned beter is daar is ook alles subsidie wat die boeren krijgen ook op grote huizen en stallen en machines en bmw en mercedessen dus niet te hard brullen over duitsers juli zijn geen haar beter

 • koestal

  Aldi en Lidl kopen vast niet te duur,die hebben wel zoveel marktmacht ,daar hoeven de consumenten echt niet bang voor zijn

 • joannes

  Wat een onbegrip! Is het niet logisch, met die grote retailbedrijven dat er zich in het volgende station in de aardappel aanvoerlijnen een concentratie ontwikkelt? En .. is het niet logisch dat de inkoper zich eerst informeert over de prijs waarvoor men aardappelen aanbiedt? Nu dan is na een rondje bellen van de grote verpakker al heel snel bekent wat deze wil betalen voor de aardappelen. Hij is één van de grootste in de markt dus graag of heel niet! Wanneer je dit proces van een ander kant bekijkt kan je het markt manipulatie noemen maar de goede man doet gewoon zijn werk. Hij informeert voor hoeveel de aardappelen deze week kunnen worden ingekocht en vraagt daarbij naar beschikbaar volume. Het probleem zit in markt concentratie met enkele zeer grote spelers. Geen mens beweegt tot deze de prijs hebben gezet voor de week, en de rest heeft zich daarnaar te schikken. Markt concentratie zit in de markt struktuur die men veel te ver heeft laten door groeien, met als argument efficiëntie verbeteringen en vrije markt concurrentie. Nu we nog maar enkele spelers hebben, die met hun inkoopmacht nu hun prijzen én hun marges kunnen zetten, kan je dit geen manipulatie noemen; ze hebben inmiddels met hun keten efficiënties de vrijheid om hun eigen marges te zetten. En dat blijkt wanneer de aardappelen 8x de boerenprijs moeten kosten in de supermarkt.

 • Mels

  Hoe kan het dan zo zijn dat in Canada heel veel verschillende verpakkers zijn die rechtstreeks aan de retail verkopen??? Deze slimmerts hebben die opvreters er tussenuit gekieperd/nooit gehad. Daar is in de loop der tijd een heel ander systeem ontstaan waarbij de boer zelf grotendeels baas blijft. Kleine telers leveren aan grote die ook zelf verpakt. Grote teelt ook zelf pootgoed of koopt bij specialisten zonder tussen handel.

 • Mels

  Hoe kan het dan zo zijn dat in Canada heel veel verschillende verpakkers zijn die rechtstreeks aan de retail verkopen??? Deze slimmerts hebben die opvreters er tussenuit gekieperd/nooit gehad. Daar is in de loop der tijd een heel ander systeem ontstaan waarbij de boer zelf grotendeels baas blijft. Kleine telers leveren aan grote die ook zelf verpakt. Grote teelt ook zelf pootgoed of koopt bij specialisten zonder tussen handel.

 • Buurman

  In de Bondsrepubliek worden ieder jaar ongeveer een miljoen ton aardappels verpakt voor de handel.
  De krant Bild schatte zaterdag dat de verdachte ondernemingen de aardappelmarkt domineren en in 10 jaar tijd mogelijk een miljard euro aan hun 'monopolie' hebben verdiend.
  Dat zou dan 100 euro per ton zijn of 10 cent per kg gedurende 10 jaar.

 • joannes

  @Mels die hele concentratie golf heeft zijn begin in de US gehad. In de EU is er gecopieërd op initatief van de retailers die hun eigen verwerkers terug duwen in de keten of, uit gemak en leveranciers reductie, hun favoriete leveranciers tot hoofdleverancier benoemen. In de US hebben de retailes ten eerste een veel groter speelveld en ten tweede zijn de agrariers daar ook geen kleine jongens. Bij een organische ontwikkeling waarbij de krachten gebalanceerd zijn is het eenvoudiger het even wicht te bewaren dan met dat gecopieer in de EU. Elk land heeft zijn karakeristieken natuurlijk. Frankrijk met zijn grote retailers heeft te maken met een sterke vakbondachtige boeren belangen organisatie. Maar Nederland, met zijn beste jongetje van de klas, open markt cultuur, heeft een handelscultuur waar de dominante spelers vrij spel hebben. Het is geen wonder dat de prijzen in het belang van de retailer worden gezet, zij hebben daarvoor hun eigen markt struktuur met favoriete leveranciers kunnen kiezen. Wat denk je dat de cultuur is bij zo´n leverancier? Zie vervolg

 • joannes

  Vervolg #13 Overigens er zijn woorden voor in de commercie: de ¨pull economy¨ die vanuit de consument denkt en handelt: bv vorm, hoeveelheid, prijs enz En daartegenover staat de ¨push economy¨ Een die uitgaat van wat producenten aanbieden. Kortom nu zeuren over marktmanipulatie is een beetje laat. Ze hadden bij de les moeten zijn toen het ontwikkelde. Een inkoper opsluiten is slachtoffers zoeken voor eigen falen. Die man doet gewoon zijn werk, zoals ieder huisvrouw zou doen wanneer ze aardappelen inkoopt. Kan hij het helpen dat hij de meest centrale rol in de aardappelhandel heeft gekregen?

 • info36

  Nogmaals frans64, uw trekt meer subsidie dan de gemiddelde landbouwer.Moet ik dat blijven herhalen en uitleggen. Wat bent u toch dom.
  Overigens, aardappelen zijn en blijven nog steeds het goedkoopste voedsel, ook in Duitsland. Wat is dit toch weer spijkers op laag water zoeken. Lang leve de oliekartels.

 • nstrade

  waar bijft het inkoopmonopolie onderzoek voor melk. Gaat om meer geld en is in verglijking bij aardappellen pineuts??
  inkopers van supermarkten hebben goede kontakten met medewerkers Bundeskartel amt. daarom worden alleen de toeleveranciers bestraft.

 • Mels

  Dan zou de prijs dalen voor de boer.....Laat maar zitten dat onderzoek dus.

 • trekker123

  Hoe is het toch mogelijk dat verschillende leveranciers van elkaar in grote lijnen wel een beetje weten wat zo ongeveer de prijzen zijn die voor producten worden gevraagd. Je zou toch denken dat die elkaar nooit spreken, geen idee van elkaar hebben wat ze aan het doen zijn en gewoon volledig onafhankelijk van elkaar proberen om hun afnemers zo goedkoop mogelijk van producten te voorzien. Die het dan vervolgens zo goedkoop mogelijk aan de consument verkopen zodat die voor zijn zuur verdiende centen zoveel mogelijk kan kopen? Het zou toch zo ingericht moeten zijn dat het voor bedrijven ongeveer onmogelijk is om wat te verdienen? Lieve overheid, hoe naief ben je eigenlijk? Iedereen die een beetje serieus in een markt opereert weet toch ongeveer op welk niveau de prijzen liggen? En iedereen probeert toch wat te verdienen? Wees blij dat er nog bedrijven zijn waar wat wordt verdiend. En de cosument die aan de grond raakt omdat de aardappelen zo onnodig duur zijn die komt toch wel in een kartonnen doos te wonen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.