Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Bedrijf in oprichting voor aardappel- en uieninformatie

Emmeloord – Bedrijven uit de aardappelen- en uienketen gaan een kenniscentrum genaamd e-Optima oprichten in Emmeloord. Voor de oprichting van dit bedrijf is een aanvraag van 2,5 miljoen euro gedaan, de helft van het startkapitaal, bij de gemeente Emmeloord.

De andere helft van het bedrag wordt ingelegd door de initiatief nemende bedrijven; Tolsma-Grisnich, Agrico, NAK, Wageningen UR, Waterman Onions, Milan Innovincy en Techforce Innovations.

e-Optima staat voor Emmeloord Onion Potato Technology Information Management. Dim-Jan de Visser, commercieel directeur bij Tolsma-Grisnich, legt uit: “Wij willen een informatieplatform creëren voor de aardappel- en uienketen. Daarmee willen we de positie van Emmeloord als wereldwijde aardappelen- en uienhoofdstad versterken. Ook willen we informatie-uitwisseling structureren en centraliseren om daar met zijn allen beter van te worden.”

De bedrijven maken bij de subsidie-aanvraag aanspraak op de Zuiderzeelijncompensatie, waarmee de regionale economie kan worden versterkt. ”Het creëren van werkgelegenheid is daarvoor een voorwaarde”, vertelt De Visser. Het op te richten bedrijf voorziet in vijftig tot honderd banen.

Wat zich precies binnen de muren van e-Optima gaat afspelen, doet De Visser nog niet uit de doeken. “Op Potato Europe kunnen we meer details geven.”

Hij wil wel een beeld schetsen. “We willen komen tot een digitale wereld waarin alle informatie die rondgaat in de ketens beschikbaar is. Wij van Tolsma-Grisnich zijn altijd op zoek naar innovatie en verbeteringen. Daar heb je informatie voor nodig. Weersinvloeden, praktijkervaringen, prijsvorming. Met die informatie kunnen we onze machines intelligenter maken. Dat kunnen we daar vinden. Zo kunnen andere bedrijven zich ook naar een hoger niveau opwerken. Akkerbouwers kunnen er bijvoorbeeld spuitadvies krijgen en marktinformatie weghalen. Maar ook de consument kan hier terecht voor gegevens over onder meer de CO2-voetafdruk en de herleidbaarheid van producten.”

De Visser wil een groot draagvlak in de sector om het platform zo compleet mogelijk te maken. De startfase neemt een tot vijf jaar in beslag. “Dan moet het groeien en ik hoop dat het nooit meer stopt.” Gebruikers gaan betalen, maar in hoeveel en in welke vorm kan De Visser nog niet zeggen.

Laatste reacties

  • Snakke

    Alweer een digitaal platform?
    Hoeveel zijn er daar al niet van!

  • piethein

    wat zou jij doen als je er 2.5 miljoen gemeenschaps-geld voor krijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.