Akkerbouw

Nieuws 25 reacties

Monsanto wint cruciale patentzaak

Washington - Monsanto heeft een voor zaadproducenten essentiële zaak gewonnen. Het Amerikaanse hooggerechtshof besloot unaniem dat de boer Vernon Bowman (75) uit de staat Indiana het patentrecht overtrad door geen sojazaad te kopen bij een officiële dealer, maar “tweedehandszaad” dat bij de teelt vrijkwam te gebruiken. Bowman moet 84.456 dollar betalen aan Monsanto.

Opperrechter Elena Kagan stelt in een verklaring namens het hof dat boeren geen gepatenteerd zaad mogen reproduceren door zaad dat bij de teelt vrijkomt later opnieuw in te zaaien. Wanneer het wel toegestaan zou zijn, zou de waarde van een patent sterk afnemen al na de eerste verkoop van een product waarin de uitvinding is verwerkt. Volgens Kagan zou het leiden tot “minder stimulans voor innovatie dan het congres wenst”. In de VS is het hooggerechtshof meer dan in Europa politiek. Het congres bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.
De advocaat van Bowman, Mark Walters, stelt dat 95 procent van de sojatelers in de VS blijkbaar “wetsovertreders” zijn. Met name kleinschalig werkende boeren vinden het volgens Walters al vele decennia zo niet honderden jaren gewoon zaad dat vrijkomt bij de teelt te hergebruiken. De uitspraak zegt volgens Walters bovendien niks over een situatie waarbij onvermijdelijk of per ongeluk zaad wordt vermeerderd.
Bowman bewerkt meer dan 40 jaar dezelfde grond in het Zuidwesten van Indiana. Bowman hoopte in 1999 geld te besparen door generiek zaad te kopen van een graanhandelsbedrijf. Het zaad kon niet worden geïdentificeerd als uitgerust met Roundup Ready technologie van Monsanto, die de plant tegen herbiciden bestand maakt. Het betrof sojavan de tweede generatie, aldus Bowman, en dus niet het originele zaad zoals wordt verkocht door dealers. De oogst was succesvol en Bowman bewaarde het zaad voor het volgende jaar, en werd in 2007 door Monsanto aangeklaagd.

Laatste reacties

 • agro1

  zo ontstaat er ruimte voor vermeerderingsbedrijven. staat blij, want taxen, joepie.

 • Bison

  Monsatan,...door de wet beschermde moderne slavenhouders.

  De boeren hun eigen schuld.

 • Sylke

  Amerikanen hebben dollartekens in de ogen(ten minste de meesten) en gaan over lijken als het om geld verdienen gaat

 • ed12345

  RR zaad van de eerste groep liep het patent af vorig jaar dus als je zaad hebt van de oudste groep(generatie)kan je die zonder risico weer inzaaien maar Monsanto heeft een nieuwe generatie op de markt gebracht met naar het schijnt meer bescherming tegen ziektes ,eerverleden jaar dus zaad wat vorig jaar gekocht is was alweer beschermt met een nieuw patent .O.a. pioneer seeds heeft geen gebruik gemaakt van die nieuwe technologie en kan dus zonder meer opnieuw gezaaid worden

 • ed12345

  Nog even dit Pioneer is van Dupont dat zal dus ook wel meegespeeld hebben

 • Henk Tennekes

  Het Amerikaanse hooggerechtshof kon waarschijnlijk niet anders oordelen omdat Bowman het patentrecht overtreden had. Wel kun je vraagtekens zetten bij een patentrecht dat het kwekersrecht opheft. George Washington zei het volgende over dit thema: 'It is miserable for a farmer to be obliged to buy his Seeds; to exchange Seeds may, in some cases, be useful; but to buy them after the first year is disreputable'

 • GlySol

  Kennen ze in Amerika geen FSS (farm-saved-seed (of zijn dat die andere 95% die de advocaat aanhaalt))? Soja zaad blijft namelijk zaadvast als ras, want is anders dan bij mais (veeal F1 zaad, een F2 is waardeloos voor de gemiddelde boer) een inbreeder en blijft dus rasvast. Een klein tankje RoundUp op de soja spuiten en de boer had moeten hebben weten dat hij fout zat. Wonderlijke zaak.

 • Agrisales.nl

  De familie Monsanto zijn oorspronkelijk als Portugese joden in Amerika gesetteld, het waren toen al vermogende grootgronbezitters die zichzelf zelfs vermeerderden via hun slavinnen. De kinderen hieruit geboren kregen in de jongenstak zelfs de naam Monsanto als familienaam.
  Dus toen hadden ze al een patentrecht op vermeerdering ;).

  Dit alles kreeg ik onlangs uit betrouwbare bron van een Monsanto famielid.

 • Venstra

  Zozo, ze hebben een ouwe landbouwer van 75 een leger advocaten op de hals gestuurt en de rechtzaak gewonnen, 80.000 euro rijker om een paar hectare soja, welke Vernon als veevoeder gekocht had van een collega. Wat een helden, ik krijg steeds meer respect voor deze gevestigde orde van monopolisten :( NOT

 • John Fr

  HH Landbouwers vergeet niet dat Monsanto (en andere) ook 'Europa' in hun greep wil krijgen!!

 • agratax2

  het 'Farmers Privilege' is hiermee voorgoed uit de wetboeken geschreven. Tevens toont deze uitspraak gedaan door Senaat en Afgevaardigden weer duidelijk aan de verwevenheid van Monsanto en e Politiek. Bij de eerste toelating van RR zaad (geen enkele bekende instantie wou hier in meegaan) toen heeft de politiek een nieuwe toelatingscie geïnstalleerd bestaande uit (gesubsidieerde politici en ex Monsanto directeuren). Hoe rot is de moderne Democratie? Zou Monsanto ook een arm boertje in een ontwikkelingsland aanklagen als hij zaden achter houd? Ik denk het niet want dan krijgt Monsanto de halve zo niet hele wereld tegen zich. Uit deze uitspraak komt ook nog duidelijk naar voren dat het Patentrecht sterker is dan de Kwekers wet, die farmers privilege toestaat. Ook op dit punt hebben de boeren organisaties zitten slapen toen het op de politieke agenda's stond. Zo zijn er met het patent ook de eis van voldoende uitgangsmateriaal instant houden van oude(re) rassen verdwenen en zal de basis genetische basis steeds smaller worden. Wat dit kan betekenen wet iedere boer. Dat de boer tot slaaf wordt gemaakt van het groot kapitaal zal duidelijk zijn na deze gerechtelijke uitspraak.

 • Bison

  De boer laat zich weer 'vrijwillig' ringeloren.
  Niemand word gedwongen GM rassen te telen.

 • Mels

  Bison,das nou net wat ik ook wilde zeggen,je moet niet,je mag en wil je het dan kies je ervoor om aan de leiband van Monsatan te lopen,niet dan ben je zelf baas,helaas wordt de non GMO spoeling wel steeds dunner dus daar is een rol weggelegd voor de overtuigd non GMO veredelaars.

 • Bison

  Mels Het probleem dat ik zie is dat GM rassen/gewassen weldegenlijk kruisbestuiven met hun niet GM relaties en ze op het eind allemaal GM genes bevatten.(het is hier al het geval met organische canola)
  En daardoor komen we allemaal zo zachtjes aan in de Monsatan tang te zitten of je er tegen ben of niet.

 • Mels

  Gelukkig mag je daar mee verder kruisen dus kan je het er ook weer(bijna) uit kruisen,ja ik weet het Bison,ik kan helaas het schip ook niet keren.

 • Bison

  Nope,als de GM gene er eenmaal inzit of ze vinden planten mixed in in een regular gewas door overwaaien of zo dan word het automatisch van Monsanto,..je krijgt de keuze,.. gewas vernietigen of de premie betalen.

 • Henk Tennekes

  @bison&mels. In de VS is non GMO mais zaadgoed niet te krijgen. Het Roundup Ready zaadgoed heeft tot het ontstaan van 'superonkruid' geleid waar de telers veel last van hebben. Veel boeren willen daar vanaf, maar het is in de praktijk niet mogelijk gebleken.

 • abtje

  @Henk En dit is pas het eerste wat bekend is. De natuur zal op haar eigen wijze nog veel meer terug gaan slaan. Over twintig jaar bijvoorbeeld zal men Monsanto wereldwijd vervloeken door hun op geld belustte gestunt met gevolgen die niet te overzien zijn.

 • Boertje-M-sob Henak

  @bison ik probeer al jaren de boeren
  hier wakker te maken mbt monsatan.
  Is niet gelukt.
  ze snappen het niet. zie Mels zijn oerdomme opmerking.Hij heeft werkelijk geen enkel benul.
  Mels, wakker worden! je mag niet kruisen met die shit.
  Gewoon heel duur nieuw GGO zaaigoed moet je elk jaar kopen.
  Allemachtig word wakker druif! weet je hoeveel boeren in India zelfmoord hebben gepleegd door de bio-piraterij van Monsatan?
  o shit, nu moet ik je zeker eerst uitleggen wat bio-piraterij is.
  pew, geen puf voor.Zoek het lekker uit,of wacht gewoon lekker af wat er gaat gebeuren als jij monsatan zaad gaat veredelen hahahaha,
  dat betekent een zeker faillissement druif.
  google ff:'' 200.000 zelfmoorden India,de verwoestende gevolgen door Monsanto''

 • Mels

  Henk tennekes,weet ik ,Boertje op zijn bakkes,lees het nou nog eens,ik zegt toch dat je het eruit kan kruisen,je mag er wel mee kruisen als je,god betere het,de premie aan Monsatan betaald en daar ben ook ik falikant op tegen,met medeweten van de overheid de vrijheid van boeren om zelf rassen te kweken/kruisen ontnemen,het is het grootste schandaal van de laatste jaren maar er is niemand die er wat tegen kan doen.De VS heeft zijn boeren in de tang van Monsatan gelegd,niet meer en niet minder.

 • jordi 1455

  Boertje-M-Sob Henak dat klinkt zorgelijk.
  Het wordt lastig om Monsato, zoals jij het wil Monsatan voor de rechter te slepen en laat staan van ze winnen. Ze hebben natuurlijk de beste advocaten en anders kopen ze de boel gewoon om. Dit is gewoon een vieze vuile jodenstreek van Monsato. Het enigste wat we kunnen doen is massaal geen producten van Monsato te kopen, zo kunnen er voor zorgen dat het bedrijf zijn grip op de politiek te verminderen en hun aandelenprijzen laten kelderen.

 • Bison

  Monsatan heeft de wet al achter zich staan door verscheidene door boeren aangespannen rechtszaken gewonnen te hebben in de US en Canada zo ze weer voor de rechter slepen is hier al te laat.
  Het enigste dat nog zou kunnen om het tij te keren is een class-action suit door het merendeel van de boeren en consumenten op touw te zetten
  Zoals het er nou voorstaat geven de consumenten geen rats ass zolang voedsel goedkoop is/blijft en de meeste akkerbouwers kijken alleen naar het gemak van GM gewasssen telen(chem farming) en short term gain(the almighty dollar speaks loud and clear)

  We zijn dus de lul.

 • denker123

  Henk Tennekens,non GMO maiszaad is hier in de V.S.nog wel te koop,het wordt gezaaid voor maisexport naar Japan .Dit land wil geen GMO mais uiteraard tegen een hogere prijs.De V.S.akkerbouwers houden van gemak en dat is de GMO round up methode.De klassieke onkruidbestrijding gaat ook goed men moet wel meer op het juiste moment zijn.De akkerbouwers in de V.S.zijn verslaafd aan Monsanto ze zien geen nadelen van GMO ,door het riante subsidie beleid van Mosanto aan scholen en boerenclubs.

 • denker123

  In Nederland werd vroeger weinig 2 de nabouw zaaizaad gezaaid,omdat het prijsverschil met het originele zaad ,teniet werdt gedaan door een iets lagere graanopbrengst met het eigen zaaigraan.Dit wil dus zeggen dat Monsanto te veel geld vraagd voor het GMO zaaizaad,ze hebben wel geld voor dure advocaten en spekken scholen en boerenclubs met riante subsidies.

 • Bison

  denkertje,Van wie zou monsatan dat geleerd hebben?
  In Holland paait de overheid de boeren ook met subsidie en straffen ook hard als hun wet niet nageleefd word.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.