Akkerbouw

Nieuws 2440 x bekeken 15 reacties

Monsanto stopt met transgene mais in EU

Kopenhagen - Monsanto stopt met de productie, ontwikkeling, marketing en juridische procedures om genetisch gemodificeerde mais in Europa geaccepteerd te krijgen. Alleen in Spanje, Portugal en Tsjechië blijft de multinational actief. Dat zegt publiciteitsman Brandon Mitchener van Monsanto in een gesprek met de Deense onderzoeksjournalist Nils Mulvad van Investigative Reporting Denmark.

Monsanto heeft de beslissing al eerder in stilte genomen. Eerder besloten Bayer, BASF en Syngenta de ontwikkeling van transgene aardappelen in Europa stil te leggen.

"In Europa verkoopt  Monsanto alleen genetisch veranderde mais in drie landen. Het gaat in Europa minder dan 1 procent van het totale maisareaal. In drie landen worden nog veldproeven gedaan. We willen niet nog meer geld uitgeven om mensen ervan te overtuigen het zaad te gebruiken", zegt Mitchener. Alleen in Roemenië, Slowakije en Tsjechië worden nog veldproeven gedaan met genetisch gemodificeerde mais.

Alleen in Spanje en Portugal is nog sprake van een groei van het areaal genetisch gemodificeerde gewassen. Woordvoerder Herman van Bekkem van Greenpeace zegt dat deze stap van Monsanto bevestigt dat boeren en consumenten multinationals buiten de deur kunnen houden. Tegelijk zegt de actievoerder dat Monsanto nog steeds een aantal toelatingsprocedures heeft lopen om gewassen in Europa te kunnen introduceren. Greenpeace vindt dat die toelatingsprocedures nu zouden moeten worden gestopt.

Afgelopen weekeinde werd wereldwijd geprotesteerd tegen de introductie van genetisch gemodificeerde gewassen. Ook in Wageningen was een protestactie.

Laatste reacties

 • abtje

  Dat zou te mooi zijn, zal wel weer een of ander strategisch addertje zijn.

 • Vegan

  Weg met al het GMO voedsel uit Europa!!!! We willen gezonde- en milieuvriendelijke voeding zonder schadelijke neveneffecten voor mens, dier en milieu!
  Monsanto de wereld uit, om te beginnen in Europa!

 • Miriamnu

  Ik ben het helemaal eens met Vegan, hoe kan het ook anders! Ik hoop dat Abtje het mis heeft, maar het kan zo zijn van niet.
  Te gek dat de boeren en de vegetariers het een keertje eens zijn met elkaar.
  Nu nog dierenwelzijn en we zijn weer een stapje dichterbij een betere wereld voor mens en dier.

 • abtje

  @Miriamnu. Dat stapje dichterbij een betere wereld hebben de meeste boeren allang gezet met betrekking tot dierwelzijn. Sterker nog, we behoren tot de wereldtop. Nu het begrip en erkenning nog van de vals voorgelichten en dan zijn we het nog vaker eens met elkaar.

 • alco1

  @abtje. Wordt jij er ook niet moe van om steeds maar weer op te boksen tegen mensen die zelf niets laten zien waar zij op afgerekend kunnen worden, maar alles rondom hen maar afkraken. Zullen ze nou echt niet door hebben dat je daar nu net de ikke ikke en de rest kan stikke maatschappij van krijgt.

 • abtje

  @Alco1 Kort en krachtig, nee. Deze mensen bedoelen het echt niet verkeerd, ze missen het stukje info wat een eerlijke beeldvorming in de weg staat. Niet alle mensen zijn gelijk, gelukkig maar. Moe worden is hetzelfde als deze mensen laten stikken en als je dat doet verlies je zelf een stukje menselijkheid.
  Aangezien we dat niet willen en niet doen kunnen we alleen proberen om eerlijk onze mening en feiten aan te dragen. Het besef en begrip komt dan hopelijk alsnog. En zo niet, hebben wij het in ieder geval geprobeert.

 • joannes

  In China worden ze ook niet geaccepteerd! Ze zullen dus wel eieren voor hun geld kiezen.

 • Geertjan

  Monsanto maakt het wel in Noord en Zuid Amerika. Daar kunnen de boeren over een paar jaar alleen nog maar transgene mais zaad krijgen. (geruchten). Dus vrachtbrief veranderen met wat corruptie geld en hoppa transgene mais naar Europa verschepen. Het addertje van @Alco1. Ontkomen doe je er niet aan. Je kan het alleen maar uitstellen.

 • abtje

  Dan maar zo lang mogelijk uitstellen en onderhand blijven vragen aan de Zuid- amerikaanse boeren om gen vrije mais.
  Bovendien zitten ze nog steeds in Spanje, Portugal,Tsjechie, Roemenie en Slowakije, plus wat ze ons niet vertellen.

 • mau

  als ze nu trangene ritnaalden- en/of emelten-resistente maïs praktijkrijp zouden hebben , hadden er waarschijnlijk zeer binnenkort deuren open kunnen gaan .

 • Mels

  de weerstand komt ondertussen ook in de landen waar het gemeengoed is,mede door monsatan zelf veroorzaakt.

 • palmkes55

  Elk jaar Meer transgene varieteiten op meer oppervlakte, dat is de realiteit. Bt-maïs is resistent aan de maïswortelboorder. Binnenkort dus misschien ook via GGO's een oplossing voor de ritnaald- en emeltenproblematiek. Goedkoper, duurzamer en milieuvriendelijk dat is de samenvatting voor GGO!

 • Boertje-M-sob Henak

  palmkes55, tegen domheid is geen kruid gewassen.
  blijf maar lekker dom,hopelijk neem je ook vaccinaties tegen griep.

 • palmkes55

  Inderdaad Boertje-M-sob Henak, uw reactie bewijst het:tegen domheid is geen kruid gewassen.

 • Bison

  Palmke is precies het type domme boer dat Monsatan najaagd om hun vuilnis door de wereld te helpen verspreiden

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.