Akkerbouw

Nieuws 1827 x bekeken

'Kartelzaak uien is uniek'

Den Haag - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt in de kartelzaken rond zilveruien en eerstejaars plantuien voor het eerst een boete op die is berekend op basis van de Europese omzet.

Tot nu toe baseerde de Nederlandse kartelautoriteit de hoogte van een boete altijd op de omzet die was gerealiseerd in Nederland.

Volgens een woordvoerster van de ACM berekent de kartelautoriteit een boete altijd op basis van de omzet die betrekking heeft op de verboden kartelafspraken. “De zilveruienzaak is de eerste zaak waarbij de ACM voor het berekenen van de boete is uitgegaan van de Europese omzet van de betrokken partijen. In de zaak van de zilveruien en de eerstejaars plantuien gaat het om directe verkopen aan afnemers in Europa. Daarom is de boete bepaald ook op basis van omzet die is gerealiseerd in het buitenland.”

Als bedrijven die verboden kartelafspraken maken veel exporteren, dan blijft een boete op basis van de nationale omzet beperkt. Door ook de buitenlandse omzet in de boete te betrekken, kan de ACM een veel hogere boete opleggen.

Advocaat Kees Schillemans, die beboete bedrijven vertegenwoordigt in de beroepszaak, stelt dat de ACM als nationale autoriteit niet de effecten op de omzet in het buitenland mag meenemen. “Dat is voorbehouden aan de kartelautoriteiten in die landen. Als de ACM vindt dat een boete nodig is op basis van de Europese omzet, dan had de ACM deze zaken moeten voorleggen aan de Europese Commissie.”

Schillemans vindt de kartelzaken van belang voor de hele landbouw. “De afspraak tussen de telers/verwerkers was er niet op gericht om de mededinging te beperken, schaarste te creëren of de prijzen te verhogen. Zij wilden overschotten voorkomen. De landbouw zit wat dat betreft anders in elkaar dan andere sectoren. De landbouw kan ineens worden geconfronteerd met onvoorspelbare overschotten. Het is niet voor niets dat het Europees Parlement in het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid de telers in de EU meer ruimte wil geven zich te bundelen.”

De ACM heeft begin dit jaar zeven telers/verwerkers van eerstejaars plantuien een boete opgelegd van ruim 4 miljoen euro. Vijf telers/verwerkers van zilveruien kregen in juni 2012 boetes van totaal 9 miljoen euro. Volgens de ACM zijn in beide zaken verboden kartelafspraken gemaakt. > Pagina 5

Of registreer je om te kunnen reageren.