Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Inagro ziet brood in oogst maiskolven

Rumbeke – Het Belgische instituut Inagro zoekt loonwerkers die een aangepaste combine willen kopen. De combine moet de korrels en de rest van de maiskolf gescheiden kunnen oogsten. Inagro wil hier onderzoek naar doen.

Volgens Inagro heeft het apart oogsten van spil, schutblad en korrel een meerwaarde. Spil en schutblad kunnen worden vergist of verwerkt tot grondstoffen voor bioraffinage, strooisel, absorptiemiddel of voer. De korrels worden apart afgevoerd. De stengel blijft op het land achter.

Korrelmais is het derde gewas in Vlaanderen, na wintertarwe en snijmais. Korrelmais zorgt in Vlaanderen voor 400.000 ton drogestof aan reststromen, stelt Inagro. “Naast de koolstofaanvoer in de bodem, blijven deze reststromen tot nu toe onbenut.”

Laatste reacties

 • haverboer1

  beetje terug geven aan het land is niet verkeerd hoor.

 • ed12345

  die combines hoef je niet te kopen die kun je zelf aanpassen er zijn er verschillende die die de spil appart oogsten door ze op te vangen achter de combine en ze in een aangekoppelde volgwagen te laten komen door een hydraulisch aangedreven transportband

 • trekker123

  Dat gaat vast mooi werken op die prachtig verkavelde percelen daar in westvlaanderen.

 • ed12345

  trekker 123 ik heb zelf lang genoeg gewerkt en gewoont in belgie om te weten waar je het over hebt maar je kunt van mij aannemen je ze alleen laten die belgen en zeker de vlamingen met een pintje op z'n tijd vinden ze daar vast wat op dat werkt

Of registreer je om te kunnen reageren.