Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Illegale transgene tarwe gevonden in VS

Washington – Op een boerderij in de Amerikaanse staat Oregon is niet-toegelaten genetisch gemodificeerde tarwe gevonden. Het betreft een variëteit die bestand is tegen glyfosaat en waarmee Monsanto tussen 1998 en 2005 veldproeven uitvoerde.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) bekendgemaakt. USDA vreest dat de exportpositie van de VS met de vondst in gevaar komt.
Een boer spoot de herbicide Roundup in de hoop ongewenste planten op braakliggend land te doden. Tot zijn verbazing overleefde tarwe de actie. De boer stapte naar Oregon State University dat vaststelde dat het transgene tarwe van Monsanto betreft die in de staat Oregon is getest tussen 1999 en 2001. Monsanto had voor de variëteit destijds toestemming veldproeven uit te voeren in zestien staten van de VS.
Het bedrijf van de betreffende boer ligt ver van waar veldproeven zijn georganiseerd, aldus de onderzoekers. Bovendien testte Monsanto gewone tarwe, terwijl de aangetroffen soort wintertarwe betreft. De soorten bestuiven op andere momenten en het is daarmee onwaarschijnlijk dat de transgene eigenschappen door de wind zijn meegenomen naar het perceel. Er bestaat overigens geen toegelaten transgene tarwevariëteit.
Monsanto is verplicht transgene gewassen die het niet op de markt brengt of die voor teelt of consumptie worden afgekeurd door de autoriteiten te vernietigen. Volgens Greenpeace International bevestigt de vondst van de illegale tarwe dat transgene soorten, hoeveel regels je ook opstelt, zich niet laten beheersen. In een verklaring wijst Greenpeace op andere voorbeelden van 'vervuiling', onder meer in Europa (koolzaad) en de VS (rijst).
Afnemers van Amerikaanse tarwe tonen zich bezorgd. Egypte heeft als grootste importeur van tarwe wereldwijd bekendgemaakt geen reden te zien bestellingen af te zeggen. Japan trok als tweede grootste importeur echter een tender voor de levering van Amerikaanse voertarwe terug. Japan gold vorig jaar vóór Nigeria en Mexico als belangrijkste afnemer van Amerikaanse tarwe. Zuid-Korea zegt de situatie intensief te volgen.
USDA erkent dat boeren het ministerie bellen met de vraag of hun tarwe ook onbedoeld 'besmet' kan zijn. De situatie is met name problematisch voor biologische boeren, die minder grote opbrengsten accepteren in ruil voor de garantie dat het voedsel zonder chemicaliën of transgene zaden wordt geproduceerd. Monsanto stelt dat een eerste onderzoek toont dat verspreiding van de transgene tarwe 'uiterst gelimiteerd' moet zijn.

Laatste reacties

 • abtje

  Hoe meer reuring, hoe beter voor mens, dier en milieu.

 • AD AKKERMANS

  Vind wel dat monsanto een enorme vergoeding aan die boeren moet betalen voor het doelbewust verspreiden van transgene tarwe,

 • gerjan slingenbergh

  @Ad Akkermans Het zijn toch de boeren die, die roundup rommel kopen? De schuldvraag kun je dus ook bij boeren die het toepassen neerleggen.

 • AD AKKERMANS

  boeien,altijd dat gezeur over round up

Of registreer je om te kunnen reageren.