Akkerbouw

Nieuws 4502 x bekeken 7 reacties

Hevige neerslag leidt tot wateroverlast en schade

Dronten/Heinkenszand – Hevige neerslag leidde woensdagavond tot wateroverlast en inslag op jonge plantenblaadjes op akkerbouwpercelen.

Op verschillende plekken in Nederland kwam de regen woensdag rond zessen met bakken uit de lucht. Hierdoor liepen sloten over en stonden soms donderdagochtend nog akkerbouwpercelen deels vol water.

Het noodweer leidde tot beschadigde plantenblaadjes en platgeslagen uiengewassen. Waarschijnlijk moeten diverse witlofpercelen worden overgezaaid. Daarbij moeten akkerbouwers oppassen met de onkruidbestrijding in het gehavende gewas. Dat kan tot schade leiden.

Paul Hooijman van DLV Plant weet dat er in een kwartier tijd 40 centimeter viel in de Noordoostpolder. “Het regende zo hard dat het wel 100 millimeter leek te worden. Hier en daar zat er ook wat hagel tussen.” Als het weer een beetje meezit, zegt Hooijman, veren de meeste blaadjes wel weer van de grond op en kunnen de planten flink groeien. “Het lijkt nu heel erg, maar de feitelijke schade kan meevallen. Wat ook opvalt is dat telers steeds beter worden in het tegengaan van wateroverlast met bijvoorbeeld het graven van greppels en het bijhouden van sloten.”

Ook Zeeuwse boeren zagen veel regen de afgelopen tijd. Het water tussen de ruggen waarin akkerbouwer Angelo Knuit nog witlof moet zaaien, loop slecht weg. Medewerker Christian Maes groef een geul. De afgelopen week viel er zo’n 20 millimeter water boven op de 100 millimeter die de weken ervoor viel. Normaal kan de witlof al vanaf begin mei worden gezaaid, nu wordt het zeker een maand later. Knuit schat dat het minimaal een week droog moet blijven om te kunnen zaaien.

 

Laatste reacties

 • farmerdude

  40 centimeter het lijkt de zondvloed wel !

 • new kids

  Heel vervelend die regen

 • elizabeth

  Volgens mijn is 40 cm 400 mm en dan is het toch meer dan 100 mm geworden

 • abtje

  Het zal wel 40mm zijn, 4 centimeter.

 • abtje

  In 15 minuten veertig centimeter, dat zal Petra nodig hebben om wakker te schrikken:-)

 • jan10

  De meeste Petra's vinden de helft meer dan genoeg ha ha.

 • Mudvat

  Wij kunnen niet zeggen,dat wij niet opgefrist dit voorjaar.
  Dus wat dat betreft gaan wij opgefrist de zomer in, lekker toch.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.