Akkerbouw

Nieuws 1735 x bekeken 1 reactie

Herbicide machteloos tegen wilde haver in West-Canada

Winnipeg – Twintig procent van alle wilde haver in West-Canada is resistent tegen één of meer herbiciden. Het probleemonkruid verlaagt de opbrengst.

De bestrijding kost de akkerbouwers jaarlijks 500 miljoen Canadese dollar (380 miljoen euro). Het ministerie van landbouw deed een achtjarige veldproef naar de bestrijding van wilde haver. De onderzoekers hebben teeltmaatregelen getest om het onkruid te bestrijden. Vervolgens hebben ze alle zaden van wilde haver in de grond geteld om het effect te beoordelen. De resultaten zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Weed Science.

De onderzoekers concluderen dat een combinatie van maatregelen het beste werkt. Gerst met lang stro werkt beter dan een ras met kort stro, omdat het de wilde haver beter kan onderdrukken. Verder raden de onderzoekers aan een monocultuur van gerst te vervangen door een vruchtwisseling met koolzaad en veldbonen. Ook het verdubbelen van de zaaidichtheid van gerst en een strak spuitschema helpen mee. Door deze combinatie daalt het aantal haverzaden in vier jaar met een factor veertig. De onderzoekers raden de overheid aan maatregelen te treffen tegen wilde haver.

Eén reactie

  • ed12345

    Koolzaad wordt er al veel geteeld of eigenlijk moet ik canola zeggen want de hier geteelde koolzaad is de olie minder zuurhoudend
    een canadees project vandaar CANola de hier geteelde canola is meestal RR dus dat bestrijd de wilde haver erg efficient
    Wij hebben hier eigenlijk maar twee producten Achieve en Puma120 super werken bijde vrij goed

Of registreer je om te kunnen reageren.