Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Graan en soja duurder ondanks USDA-prognose

Chicago – Graan en sojabonen werden maandag tijdens de handelsdag duurder op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. De stijging volgt op een daling van afgelopen vrijdag.

Toen zakten de prijzen van graan en sojabonen nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de eerste prognose publiceerde voor het nieuwe seizoen 2013/2014.

Tot verrassing van analisten verwacht het USDA in 2013/2014 een sterke stijging van de productie van tarwe, mais en sojabonen. De wereld produceert volgens het USDA volgend seizoen 7 procent meer tarwe, 13 procent meer mais en 6 procent meer sojabonen. Voor het eerst in de geschiedenis komt de wereldproductie aan tarwe boven de 700 miljoen ton. Bij sojabonen verwacht het USDA een ongekend grote eindvoorraad in de wereld.

Maar analisten vinden het USDA te positief over de te verwachten productie. De wintertarwe in de VS staat er beroerd voor. De inzaai van mais is zelden zo traag verlopen in de VS als dit voorjaar. Het is weliswaar droog geworden in de maisgebieden, maar de laatste weerberichten gaan uit van nieuwe buien in het weekeinde. Dan is de achterstand nog lang niet ingelopen.

Laatste reacties

 • ed12345

  Typisch de USDA hun prognoses zijn volgens mij erg politiek beinvloed AAngezien hoge prijzen concurentie in de hand werkt door het inzaaien van nieuwe voorheen onrendabele gebieden wil men dit waaschijnlijk zoveel mogelijk beperken

 • abtje

  @Ed Hier in Nederland vroeg de groenteveiling aan de tuinders om een enquete in te vullen met wat ze aankomend jaar en wanneer gingen veilen.
  Dit in de hoop dat een slimmerik de gaten kon opvullen met zijn handel. Totaal geen rekening houdend met het weer of wat dan ook. Die slimmerik heeft nog nooit zo'n slecht jaar gehad.

 • ed12345

  Abtje dat is nou eenmaal met vollegronds teelt voorspellen is leuk maar klopt niet vaak, hoe anders is met binnen of het nu vee of kassenteelt betreft als er geen onbehandelbare ziektes optreden kun je redelijk voorspellen wat de opbrengsten zijn Nou hoor ik van mijn vrienden in holland wel dat het hele veiling systeem behoorlijk veranderd is en het er niet gemakkelijker op geworden is
  dat even met de trekker naar de veiling brengen is er in veel gevallen niet meer bij veel te ver

 • abtje

  @Ed. Het betrof ook kassenteelt, maar dat verandert weinig aan het geheel.
  De veilingen hadden vroeger al problemen met een Albert Heyn die zelf contracten afsloten met glastuinders om zo buiten de veiling om en dus goedkoper hun groentes in te slaan.
  Wat dat betreft is er ook heel veel hetzelfde gebleven, hoe minder tussenhandel des te beter de prijzen.
  Hier is vooral het opschuiven debet aan de grootste veranderingen. Teelten die altijd aan tuinders voorbehouden waren schoven door naar de akkerbouwers.
  Arbeid werd vervangen door machines en alles werd dus groter en sneller.
  Een oom van me teelde nog spinazie die die met de zeis oogstte, die in kisten deed en naar de veiling bracht.
  Dat is nu over.

Of registreer je om te kunnen reageren.