Akkerbouw

Nieuws 1209 x bekeken

Goed perspectief voor de plantuienmarkt

Andijk – De plantuienoogst wordt laat en de opbrengsten worden lager dan normaal. Dat verwacht Siem Beers van plantuienspecialist Broer. “Dat geeft een prijsopdrijvend effect.”

“Wie straks goede plantuien kan leveren, en de kwaliteit oogt prima, kan daarvan profiteren”, schetst Beers. Het areaal plantuien, waarmee doorgaans het gat tussen de oude en nieuwe oogst wordt opgevuld, is gelijk aan vorig jaar. Het ziet ernaar uit dat de oude zaaiuienoogst op raakt.

De stand van de zaaiuien op het veld wisselt sterk, zegt Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. “De meeste percelen zijn goed opgekomen, maar tweewassigheid speelt hier en daar een rol.” Dat komt doordat het koude voorjaar, die bovendien de onkruidbestrijding belemmert. “Het is lastig om de goede momenten te vinden. Als een plantje dan net in een kwetsbaar stadium staat, krijgt het hiervan een tikje.”

Het zaaiuienseizoen is nog lang en Jonker verwacht dat het gewas de achterstand nog inhaalt. “Mits we mooi weer krijgen.”

Voor plantuien geldt een ander verhaal. “Plantuien zijn zeker twee weken later dan normaal. Vorig jaar werden op 20 juni de eersten gerooid. Dit jaar zou het knap zijn als er voor 1 juli plantuien worden geoogst.”

Het Bureau Uienmarkt Informatie van het Productschap Akkerbouw voorspelt dat het weer de komende periode een belangrijke rol gaat spelen op de uienmarkt. “Stijgende temperaturen zorgen voor versneld aanbod van Poolse telers, waardoor de Poolse uienvraag mindert. Koud weer leidt tot een minder vlotte ontwikkeling van de nieuwe oogst in onder andere Nederland. Voor een aantal insiders is het dan ook niet de vraag of, maar wanneer een opleving van uienprijs komt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.