Akkerbouw

Nieuws 9 reacties

'Genetische modificatie goed voor boer en milieu'

Dorchester - Genetisch gemodificeerde gewassen hebben boeren, consumenten en milieu economische winst bezorgd. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse landbouwadviesbedrijf PG Economics.

Het rapport is gebaseerd op een studie naar het wereldwijde effect van transgene gewassen op mens en milieu sinds de intrede van ggo’s in de landbouw in 1996. Genetische modificatie in de biotechnologie heeft volgens PG Economics een zeer positieve invloed gehad op het boereninkomen, doordat het de productie en efficiëntie verhoogt. Resistenties leiden tot lagere teeltkosten en hogere opbrengsten. Het lagere gebruik van gewasbeschermingsmiddelen dringt de uitstoot van broeikassen terug.

Tussen 1996 en 2011 heeft biotechnologie gezorgd voor 110 miljoen ton meer sojabonen en 195 miljoen ton extra mais. Er is 474 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen (9 procent) bespaard. Voor de 15,4 miljoen boeren die de technologie hebben toegepast, hebben ggo’s gezorgd voor een verbeterde productiviteit en rentabiliteit over 148 miljoen hectare in 2011.

In 2011 is de meeste winst geboekt in de maisteelt. Dit kwam vooral door de opbrengstverhoging. Ook in de katoen-, sojabonen- en koolzaadproductie is flinke winst geboekt. Daar speelden de lagere kosten ook een grote rol.

Zelfs in ontwikkelingslanden wordt van ggo’s geprofiteerd; omdat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, worden de productiekosten flink gedrukt.

Laatste reacties

 • Bison

  Good effective advertizing for Monsatan,..ik vraag me af wat het ze gekost heeft in steekpenningen???

 • bbuizer

  Kun je van 't Britse PG Economics met haar wortels in de gmo-industrie verwachten dat zij kritisch is over gmo-gewassen? Dit bedrijf leeft van de biotech sector. Dan is dit artikel mooie propaganda voor ze.

 • ed12345

  Graag comentaar van mensen die er mee werken
  Zeggen hoe iemand ploegen moet als je zelf nog met de spa aan spitten bent telt niet

 • zanden

  Inderdaad, er wordt dik geld verdiend. Het allermeeste door de Monsanto's van deze wereld. Maar over de schadelijke gezondheidseffecten, allergische reacties bij het eten van voedsel met gentech in de VS, verminderde vruchtbaarheid bij dieren die gentechvoer eten, de enorme hoeveelheid vruchtbaarheidsklinieken die in de VS zijn verrezen, de vele zelfmoorden onder Indiase katoenboeren...... nee, daarover zwijgen de Monsanto's van deze wereld..............

 • Marc van der Sterren

  Waarom, beste Petra Vos, staat er nergens in je stukje dat PG Economics werkt voor de gentech-industrie? Om over hoor-wederhoor nog maar te zwijgen.

  De website van PG Economics meldt: 'Our clients come from both public and private sectors. These include the leading biotechnology companies, agro-chemical manufacturers, seed companies & plant breeders, animal feed ingredient manufacturers, breakfast cereal manufacturers, oilseed crushers, food processors, starch/sweetener manufacturers, farmers organisations, trade associations, UK government and the European Commission.'

 • Mels

  En als die opbrengststijging er niet geweest was??? Hoe duur waren mais en sojabonen enz dan wel niet geweest,misschien hadden de boeren nog wel veeeeeel meer verdiend,het is zo mooi he,kijken in een glazen bol en dan ook nog mistig aan de binnenkant.....

 • Ishtar

  De kids bij de WUR in Wageningen komen ook niet verder als deze propaganda informatie.
  Heeft niets met onderzoek of de wil op onderzoek, of de interesse van informatie te maken.
  Dit heeft alles te maken met marktpositie en power play, en pure indoctrinatie, schimmigheid en gewoon valse voorstelling van zaken.
  Groots mogelijke tuig op een planeet in de evolutie van planeet Earth.

 • denker123

  Ondanks de GMO techniek zijn er nog altijd krappe voorraden van mais en soyabonen in de wereld,de opbrengsten per ha stijgen al enkele jaren niet meer,van af het moment dat de GMO.s aan hun sterke uitbreiding zijn begonnen.Het is veel gezonder voor de mens ,dat de GMO techniek en het gebruik van mais en soyabonen voor het maken van biobrandstoffen worden afgeschaft.

 • agro1

  voor aanvaardbare opbrengstprijzen zijn de voorraden nog veeeeeel te ruim, verandert ook slechts zeeer langzaam. primaire producent wordt nog steeds ondergewaardeerd, verandert wellicht.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.