Akkerbouw

Nieuws 1161 x bekeken 1 reactie

G20 komt met eigen graanprognose

Brussel – De G20 publiceert vanaf dit jaar eigen gegevens over de productie en het verbruik van graan en sojabonen in de wereld.

De twintig grootste economieën in de wereld spraken in 2011 af dat alle leden voortaan openheid geven over productie, verbruik en voorraad van deze belangrijke agrarische grondstoffen. Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verschijnt in juli dit jaar de eerste wereldbalans en oogstprognose voor tarwe, mais, rijst en sojabonen. “Daar doen grote producenten, exporteurs en importeurs aan mee, zoals de EU, de VS, Rusland, Oekraïne, China en India.”

De woordvoerder erkent dat er al prognoses verschijnen van de International Grains Council (IGC), waar grote exporteurs en importeurs van graan in samenwerken. “Maar China is daar geen lid van en dat land produceert en verbruikt veel graan en sojabonen. Deze Amis-ramingen (Agricultural Market Information System) van de G20 kunnen de markt inzichtelijker maken. De landen zijn verplicht niet alleen inzage te geven in hun productie en verbruik, maar ook in hun strategische voorraden. Nu is onduidelijk hoe groot de voorraden graan en soja zijn in China en India.”

Het plan van de G20 om de markt van agrarische grondstoffen inzichtelijker te maken, is ontstaan na de extreem sterke prijsstijgingen in 2007. Daar hebben veel speculanten toen gebruik van gemaakt, zegt de woordvoerder. “Daarnaast zit er veel verschil in de bestaande graanbalansen.”

De woordvoerder noemt als voorbeeld de prognoses van de IGC en het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). “USDA verwacht een wereldgraanoogst in seizoen 2013/2014 van 1.954 miljoen ton (exclusief rijst) en de IGC van 1.906 miljoen ton. Het graanverbruik schatten ze respectievelijk op 1.916 miljoen ton en 1.875 miljoen ton. Dat zijn grote verschillen en dat maakt het lastig de markt goed in te schatten.”

Bij sojabonen is het verschil nog groter. USDA verwacht in 2013/2014 een wereldproductie van 286 miljoen ton. IGC komt niet verder dan 265 miljoen ton sojabonen. De wereld start het nieuwe seizoen met een voorraad van 62 miljoen ton sojabonen, stelt USDA. IGC stelt dat er slechts 23 miljoen ton sojabonen op voorraad liggen bij de start van het nieuwe seizoen.

Eén reactie

  • jj.lodders1

    Nog meer stropdasfiguren die er zich mee gaan bemoeien, zal de marktprijs wel weer negatief beinvloeden, daar zijn ze zeer goed in, een boer mag wereldwijd gewoon niks verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.