Akkerbouw

Nieuws 1142 x bekeken

Europese Commissie verwacht doorsnee graanoogst

Brussel - Het Joint Research Centre (MARS) van de Europese Commissie verwacht voor het seizoen 2013/'14 een gemiddelde opbrengst per hectare voor de Europese graanoogst, meldt het Productschap Akkerbouw. Met gemiddeld wordt bedoeld het gemiddelde van de afgelopen vijf seizoenen.

Men verwacht tegenvallende oogsten voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Baltische Staten, Hongarije, Tsjechië, Polen en Denemarken, terwijl voor Spanje een uitstekende oogst wordt voorzien. Voor Nederland wordt een tarweopbrengst van 8,7 ton per hectare verwacht bij een gerstopbrengst van 6,1 ton per hectare. Voor de oogst 2012 was dat volgens CBS-gegevens voor de tarweoogst iets minder, te weten 8,6 ton en voor gerst juist méér, namelijk 6,8 ton (zomergerst, het veel kleinere areaal wintergerst haalde zelfs 7,7 ton). Onduidelijk is of de lage temperaturen van eind mei in onder andere de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, het westen van Duitsland en het noorden van Frankrijk zijn verwerkt in de prognose.

Of registreer je om te kunnen reageren.