Akkerbouw

Nieuws

EU netto-exporteur van 10,2 miljoen ton graan

Brussel – De Europese Unie voert meer graan uit dan vorig seizoen, maar importeert ook meer. Volgens cijfers van het Productschap Akkerbouw verkocht de EU van 1 juli 2012 tot en met 14 mei dit jaar 25,2 miljoen ton graan aan afnemers in derde landen.

De EU importeerde 15,0 miljoen ton graan. De EU is een netto-exporteur van 10,2 miljoen ton graan. In het vorige seizoen over dezelfde periode lag het exportoverschot op 7,5 miljoen ton graan. Toen exporteerde de EU 19,4 miljoen ton en kocht 11,9 miljoen ton graan.

De EU exporteert dit seizoen vooral meer tarwe (plus 5,6 miljoen ton) en gerst (plus 1,7 miljoen ton) dan vorig seizoen. Bij de import is vooral bij mais een stijging te zien. De EU importeert dit seizoen tot nu toe 5,0 miljoen ton mais meer dan vorig seizoen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw merkt op dat het exportoverschot groter is dan vorig seizoen. “Terwijl de EU dit seizoen minder graan heeft geoogst. Daardoor krimpen de voorraden hard in de EU.”

In de laatste graanbalans gaat de EU uit van een graanproductie dit seizoen van 272,2 miljoen ton graan. Aan het eind van dit seizoen verwacht de Commissie dat er nog 29,8 miljoen ton graan op voorraad ligt, genoeg om 5,72 weken verbruik te overbruggen. Dit seizoen begon met een voorraad graan die genoeg was voor 7,12 weken verbruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.