Akkerbouw

Nieuws 1282 x bekeken

Bloembollenhandel rustig

Lisse – De handel in bloembollen verloopt rustig, meldt Henk Hoogervorst van bemiddelingsbureau Hobaho.

In de termijnmarkt is al veel handel gedaan en de achterstand in de gewassen maakt de kwekers voorzichtig, vertelt de directeur. “Er is veel vraag, maar de onzekerheid of de gewassen voldoende tijd krijgen om te groeien, remt de bereidheid tot verkopen door de kwekers af. Bovendien lijkt de prijs stijgend te zijn en dat stimuleert ook niet tot snel handelen.”

In de afgelopen maand zijn de groene veilingen (te veld staand gewas) gehouden. Het aanbod was historisch laag; ongeveer 60 hectare is in de veiling gekomen. Hiermee zijn wisselende prijzen gerealiseerd. Hoogervorst: “Percelen met een goede gewasstand brachten ook goed geld op. Vooral de krokussen zijn voor beste prijzen verkocht.”

De tulpenhandel was wisselend. “Goede partijen uit het broeiassortiment kregen veel belangstelling, maar er was hier en daar nogal wat waterschade. In die gevallen waren kopers uiterst voorzichtig.”

In de zomerbloeiende gewassen, die nog maar net uit de grond komen, stellen kopers zich gereserveerd op. De slechte bloemenprijzen voor gladiolen vorig jaar zit nog vers in het geheugen.

De leliehandel is ook nog heel voorzichtig. De handel wil eerst weten wat er is geplant, omdat het gevreesde PlAMV-virus tot een krimp in aanplant kan leiden. “Kwekers die flink besmette partijen hebben, zullen zeker hun knopen tellen. De bollen moeten wel verkoopbaar zijn, want lelies telen is een kostbare aangelegenheid. Voor een zwaar besmette partij is die verkoopkans niet zo groot.”

De bloembollensector heeft zes weken groeizaam weer nodig om voldoende bollen te komen in de voorjaarsbloeiers. “Dan zal het seizoen, da duurt van eind juni tot half september, heel druk worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.