Akkerbouw

Nieuws

Biologische baktarwe Agrifirm €360,44

Apeldoorn - Agrifirm Plant betaalt in de biologische graanpool gemiddeld €360,44 per ton voor Eko-tarwe van bakkwaliteit, exclusief btw. Dat is 20 euro meer dan over de oogst van 2011 is betaald en bijna 12 euro lager dan de topprijs van oogst 2007 toen de basisprijs uitkwam op €372,13 per ton.

De kwaliteit van de geleverde biologische tarwe van oogst 2012 was over het algemeen vrij goed, meldt Agrifirm. De kwaliteitstoeslag komt gemiddeld op €7,24 per ton tot maximaal €38 per ton. Er is weinig biologische tarwe afgekeurd en Agrifirm verkocht vrijwel alle geleverde tarwe als baktarwe.

Vanaf de oogst tot de jaarwisseling bleef de prijs voor de meeste graansoorten vrij stabiel. Vanaf eind januari 2013 steeg de prijs van biologische tarwe. Dit had vooral te maken met de wettelijke verplichting om meer regionaal voer te gebruiken, meldt de coöperatie. “De vraag naar regionale voertarwe is hierdoor groter dan het aanbod. Het prijsverschil tussen voertarwe en baktarwe is daarmee kleiner geworden.”

Agrifirm betaalt een basisprijs voor Eko-haver van €295,50 per ton. De kwaliteit van de haver was matig, waardoor een groot deel als voerhaver afgezet moest worden. Daardoor valt de haverprijs ongeveer 5 euro per ton lager dan bij de vorige oogst. Naast de basisprijzen ontvangen de leden van Agrifirm een ledenvoordeel van 1 euro per ton voor alle geleverde biologische granen.

De biologische graanpool van Agrifirm Plant vermarkt ongeveer 75 procent van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het volume bestaat uit biologische baktarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.