Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

'Bietenprijs daalt na einde quotering'

Wernigerode – De bietenprijs daalt als de EU de suikerregeling afschaft. Ook verzwakt dan de positie van de bietentelers ten opzichte van de suikerproducenten.

De suikerregeling stopt tussen 2015 en 2020. De beslissing valt in juni of juli. Dan vervallen de suikerquotering en de minimumprijs voor bieten. Voorzitter Jorn Dalby van de Europese telersorganisatie Cibe, vreest een daling van de bietenprijs, zei hij deze week op een congres in Wernigerode van het Duitse veredelingsbedrijf Strube. “De quotering voor isoglucose verdwijnt dan ook. Suiker wordt deels vervangen door isoglucose. Dat drukt de suikerprijs en dus ook de bietenprijs.”

Dalby vreest dat zonder quotering de positie van de telers verzwakt. “De suikermarkt wordt veel volatieler met sterke prijsschommelingen. In sommige regio’s verdwijnt de bietenteelt. De suikerproducenten blijven alleen in de optimale teeltgebieden. Verlenging van de quotering tot 2020 is nodig om de effectiviteit verder te verbeteren.”

Directeur Thomas Kirchberg van suikerproducent Südzucker is het met Dalby eens. “De kostprijs van suiker in de EU en Brazilië naderen elkaar, maar er zit nog veel verschil tussen. De quotering blijft nodig. Bovendien wordt Europese suiker duurzaam geproduceerd. En de suikersector zorgt voor werkgelegenheid op het platteland.”

De suikerverwerkers willen een einde aan de quotering, zegt manager Gaby Symonds van voedingsmiddelenconcern Nestlé. “Europese suiker kan al concurreren met die in Brazilië vanwege de transportkosten. Bovendien maakt de dure Europese suiker het voor Nestlé lastig om te concurreren op de wereldmarkt.”

Laatste reacties

  • Boerentienus

    Goed voor Nestle schlecht voor de bietentelers..

  • agratax2

    Boerentienus niet alleen slecht voor de boeren, ook voor de werkgelegenheid en daarmee voor de leefbaarheid van het platteland. Het is zelfs slecht voor de Europese economie als de suiker wordt geïmporteerd ter wille van de handel. Eigen productie behoeft minder deviezen en is daarmee beter voor lands schatkist.

  • faaafd@gsf

    Het komt altijd anders dan men voorspelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.