Akkerbouw

Nieuws

Bepaling phytophthora-populatie gaat Europees

Lelystad - Euroblight, bestaande uit middelenfabrikanten en Europese onderzoeksinstituten, gaat voortaan in heel Europa de phytophthora-populatie monitoren. Afgelopen jaren werden de phytophthora-populaties alleen in kaart gebracht in Nederland en Schotland, elders zeer fragmentarisch. Onder meer vanwege de phytophthoraresistentie-problematiek willen fabrikanten graag weten hoe de phytophthora-populatie in heel Europa is opgebouwd.

Het einde nadert voor onafhankelijk Nederlands phytoph­thora-onderzoek. In het verleden verrichtten Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en Plant Research International (PRI) veel phytophthora-onderzoek, maar dat houdt op wegens gebrek aan financiering. In 2011 eindigde het Parapluplan Phytophthora, gefinancierd door de overheid. In 2012 stopte het Masterplan Phytophthora, gefinancierd door Productschap Akkerbouw. Het productschap houdt op te bestaan, dus ook de financiering van onderzoek. Dit jaar verspreidt het Masterplan alleen nog een flyer onder de telers.

PRI voerde, gefinancierd door het Masterplan Phytoph­thora, al jaren een populatiebepaling van phytophthora-stammen uit. Vanuit heel Nederland werden bladmonsters verzameld, waarna bepaald werd waar welke stammen het meest voorkwamen. Dit specifieke onderzoek (monitoring van phytophthora-stammen), gaat dus wel door, zelfs op Europees niveau, maar nu gefinancierd door de middelenfabrikanten. Besloten is dat PPO en PRI deze uitkomsten, na presentatie aan de opdrachtgevers, vrij mogen publiceren vanwege het algemeen belang.

Of registreer je om te kunnen reageren.