Akkerbouw

Nieuws 1092 x bekeken

Bayer: goede vooruitzichten tarwe-oogst

Mijdrecht – Ondanks de koude winter en het schrale voorjaar zijn de vooruitzichten op de tarwe-oogst goed. De druk van de schimmelziekte septoria neemt wel toe.

Dat concludeert Bayer CropScience na de laatste tarwemonitoring.

De tarwe staat nu op veel percelen in het tweede knoopstadium. Gemiddeld genomen staat de tarwe er goed voor, hoewel op veel percelen de stand wat dun is. De druk van septoria neemt toe.

“Vanaf het begin van de monitoring, nu zes weken geleden, vinden we vooral septoria onderin het gewas”, meldt technisch adviseur Harm Groenweg. “De druk van gele roest en meeldauw is dit seizoen veel minder dan in 2012.”

Op de tachtig percelen die worden gemonitord is het percentage door septoria aangetaste planten toegenomen van 47 procent twee weken geleden naar 55 procent deze week.

De 20 septoria-timers, verspreid over het land, registreren de laatste twee weken aanhoudend infectieperiodes van septoria. Deze infecties worden pas na een latente periode van drie weken zichtbaar. Groeneweg: “Door de aanhoudende regenval kon de tarwe niet altijd worden gespoten. Het is onder deze omstandigheden echter niet verstandig om de T1-bladbespuiting over te slaan. Waar dit nog niet is gebeurd, adviseren wij om dit alsnog zo snel mogelijk te doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.