Akkerbouw

Nieuws

Analisten verwachten minder mais in VS

Washington – De akkerbouwers in de Verenigde Staten zaaien dit jaar 1 miljoen tot 1,5 miljoen hectare minder mais in. Daarvoor in de plaats telen ze sojabonen, dat een korter groeiseizoen heeft.

Of de telers zaaien niets in, zodat ze door overmacht in aanmerking komen voor een schadevergoeding van de overheid. Dat verwachten diverse analisten op basis van het slechte weer in de VS, meldt analistensite Agrimoney.

Het regent veel in de maisregio’s in de VS. Eind vorige week viel er zelfs nog veel sneeuw in een brede strook door de staten Colorado, Nebraska, Minnesota en Iowa. De laatste is gewoonlijk de grootste maisstaat in de VS. Door het koude weer smelt de sneeuw traag, wat de inzaai van mais extra vertraagt.

Volgens het landbouwministerie USDA was eind vorige week 5 procent van de mais gezaaid in de VS. Normaal is dat 31 procent. De achterstand was toen opgelopen naar zo’n 13 miljoen hectare. Sommige analisten verwachten echter wel dat als het snel droog en warm wordt de achterstand deels kan worden ingelopen. Doordat de herfst droog was, zijn veel grondbewerkingen toen uitgevoerd. Boeren kunnen nu een intensieve grondbewerking overslaan.

Op de termijnmarkt in Chicago stegen de maisprijzen deze week. De prijzen voor de oude oogst (julicontract) en voor de nieuwe oogst (decembercontract) liggen 6,7 procent hoger dan de slotnoteringen van vorige week vrijdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.