Akkerbouw

Nieuws

Agrifirm: €241,50 voor baktarwe

Apeldoorn – Agrifirm Plant betaalt €241,50 per ton baktarwe in de basispool. De eindprijs in de bewaarpool komt op €250,60. De poolprijzen voor de oogst van 2012 zijn de hoogste sinds het begin van de jaren tachtig.

De prijzen in de basispool en de bewaarpool gelden voor de standaardkwaliteit baktarwe en zijn exclusief btw. Bij de bewaarpool is de prijs berekend bij levering in februari. Voor afleveringen begin juni komt daar een bewaarpremie bij van €4,50 per ton. Dan komt de eindprijs van baktarwe in de bewaarpool op €255,10 per ton. De leden van Agrifirm ontvangen bovenop de prijzen een ledenvoordeel van 60 cent per ton. Agrifirm verkoopt het graan in de basispool vanaf het voorjaar tot en met mei. De bewaarpool loopt vanaf de jaarwisseling tot begin juni.

Volgens Aart den Bakker, manager Afzet bij de coöperatie, zijn de poolprijzen hoger dan het gemiddelde van de dagprijzen gedurende het verkoopseizoen. “Dat is wat we graag realiseren in de pool.”

De prijsvorming werd afgelopen seizoen sterk beïnvloed door droogte, zegt Den Bakker. “De droogte in de Verenigde Staten en in de landen rond de Zwarte Zee veroorzaakte in juli vorig jaar paniek op de graanmarkt. Dat gaf een sterke prijsimpuls en die is bepalend geweest voor het verdere prijsverloop in het seizoen. In het voorjaar lagen de prijzen van tarwe voor de nieuwe oogst grotendeels onder de 200 euro per ton. Na de oogst tot eind november piekte de tarweprijs tot ruim 260 euro. Onder druk van fors lagere maisprijzen steeg het verbruik van mais behoorlijk. Dat ging ten koste van het tarweverbruik. Vanaf de jaarwisseling daalden de tarwenoteringen naar het niveau van voor en tijdens de oogst.“

De poolprijs levert de graantelers een positief saldo op per hectare. Den Bakker: “Oogst 2012 gaf een redelijk goede hectareopbrengst. Samen met deze prijs zorgt dat er voor dat de saldo’s op of boven de kostprijs uitkomen. Dat is een verschil met 2007. Toen was de graanprijs relatief hoog, maar lagen de hectareopbrengsten een stuk lager.”

De premie op bakkwaliteit bedraagt 2 euro per ton. De laatste vijf jaar varieerde de premie van 0 tot 5 euro per ton. Den Bakker: “De premie op baktarwe bleef dit seizoen beperkt omdat er voldoende aanbod was van bakwaardige tarwe uit Frankrijk en Duitsland. Bij zo’n groot aanbod is de meerwaarde van de Nederlandse baktarwe beperkt. Dat drukte de premie.”

Den Bakker vindt de uitgangspositie voor het nieuwe graanseizoen niet verkeerd. “Dit seizoen was het aanbod van graan beperkt. Daardoor starten we het nieuwe seizoen met een redelijk schone graanmarkt. Maar er zijn tot nu toe geen extreme omstandigheden in de wereld. Je ziet dan ook dat de graanprijzen voor het nieuwe seizoen de laatste maanden onder druk staan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.