Akkerbouw

Nieuws 1703 x bekeken 5 reacties

Achterstand inzaaien mais loopt verder op in VS

Washington – In de VS is 12 procent van de mais gezaaid. Normaal zit de helft in de grond.

De achterstand stijgt naar 14 miljoen hectare, bijna vier keer de landoppervlakte van Nederland. Kou en regen vertraagt de inzaai. Eind vorige week viel sneeuw in Idaho, de grootste maisstaat in de VS, terwijl bomen al in bloei staan.

Als vuistregel geldt dat zaaien na 10 mei de opbrengst drukt. Slechts 3 procent van de mais staat boven de grond tegen normaal 15 procent. Volgens het ministerie van landbouw (USDA) is nu 2 procent van de sojabonen gezaaid tegen 12 procent normaal. Ook de inzaai van ander graan en bieten is vertraagd.

Het USDA meldt verder dat 32 procent van de wintertarwe in de VS wordt aangemerkt als goed of uitstekend. Dat is de slechtste score sinds 1996. In Texas scoort de wintertarwe het slechtst. Daar is veel tarwe gemaaid voor veevoer.

De noteringen voor tarwe en mais stegen gisteren op de termijnmarkten in Chicago en Parijs na de publicatie van het gewasrapport. Dat komt ook door droogte in de graanregio’s in Rusland en Oekraïne. Daar viel sinds half april weinig regen.

Laatste reacties

 • trekker123

  Kijk, dat is nog eens nieuws. Idaho de grootste maisstaat van de VS. Zo leer je nog eens wat. En wat moet ik van de rest van het verhaal geloven dan?

  Maar op zich wel goed nieuws voor de Nederlandse akkerbouw. De een zijn dood is de ander zijn brood. Ziet er goed uit voor de prijzen van onze producten. Hoewel het voor de veehouders wellicht weer minder goed nieuws is.

 • Hoflindenoord

  Idaho is bekend om de aardappelteelt. 'Idaho famous potatous' staat er vol trots op alle kentekenplaten.
  En dat het in Idaho sneeuwt is nietszeggend want één uur later schijnt daar weer de brandende zon.

 • sybrenm1

  Volgens mij bedoelde hij Iowa. Ik hoorde dat het daar vorige week sneeuwde, niet in Idaho. Iowa staat bekend om de mais en soja, Idaho om zijn aardappelen.

 • ed12345

  Maar de beurs Chicago reageerd er nog maar erg koeltjes op

 • bos01244

  Ik denk ook dat de staat Iowa werd bedoeld; Idaho heeft een echt landklimaat en grote hoogte verschillen,het is de uitloper van de Rocky Mountains, daar heb je nog regelmatig nachtvorst (volgens mijn zoon die daar nu voor 2 maanden zit). Een goede zaak dat de graanprijzen een redelijk vooruitzicht hebben; een klein tekort is beter dan constante overschotten met weggeefprijzen over de hele linie, Cornelis

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.