Akkerbouw

Nieuws

Aardappelverwerking België 5 procent gegroeid in 2012

Brussel - De Belgische aardappelverwerkende industrie heeft de groei van de afgelopen decennia ook in 2012 voortgezet, met een totale hoeveelheid verwerkte aardappelen van 3,65 miljoen ton, ofwel 5,4 procent meer dan in 2011 (3,46 miljoen ton). Dat meldt Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking.

De afzet van de productie loopt ook ieder jaar beter. De gezamenlijke Belgische aardappelverwerkers gelden sinds 2011 als de grootste exporteurs van diepgevroren aardappelproducten ter wereld. Ze worden gevolgd door Nederland, Canada en de Verenigde Staten. In de export van hun producten boeken de Belgische verwerkers vooral groei in derde landen, buiten de EU. De door de Belgen geëxporteerde aardappelproducten betreffen in hoofdzaak diepgevroren en gekoelde frites. In de afzet van die categorie zit ook de meeste groei, aldus Belgapom. Voor andere producten waaronder ook aardappelchips stagneerde de export ten opzichte van het voorgaande jaar.

In 2012 hebben de verwerkers gezamenlijk 71,2 miljoen euro geïnvesteerd. Ook dat is meer dan in 2011 (51,6 miljoen) en 2010 (8,2 miljoen). Het totaal aantal werknemers steeg met 9 procent naar ruim 3.300.

Of registreer je om te kunnen reageren.