Akkerbouw

Nieuws 733 x bekeken

Aardappelexport piekt in april

Den Haag – De Nederlandse export van consumptieaardappelen was in april zeer groot: bijna 111.000 ton. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

De april-export is het grootste maandresultaat dat in het lopende seizoen (juli/augustus 2012 tot en met juni 2013) is geboekt. Het tot en met april uitgevoerde volume bedraagt dit seizoen 815.000 ton. Dat is gezien de relatief kleine oogsten in Noordwest-Europa en daardoor krappe beschikbaarheid van consumptieaardappelen een aanzienlijke hoeveelheid. Alleen in het seizoen 2010/2011 is een groter volume uitgevoerd, onder invloed van uitzonderlijk grote Russische vraag naar aardappelen. In vergelijking met het vorige aardappeljaar is de export tot en met april bijna 30 procent groter geweest.

In april waren het evenals in de voorgaande maanden België en het Verenigd Koninkrijk (VK) die veel Nederlandse aardappelen afnamen. België was goed voor 32 procent van de export, het VK 20 procent. Daarnaast groeide ten opzichte van maart vooral de export naar Duitsland, met bijna 14.000 ton, naar een totaal van 21.000 ton in april.

Of registreer je om te kunnen reageren.