Akkerbouw

Nieuws

Aaltjes te bestrijden met groenbemesters

Rilland – Biofumigatie, grondontsmetting met groenbemesters, is een effectief wapen in de strijd tegen nematoden. Dit meldt veredelingsbedrijf Limagrain naar aanleiding van Brits onderzoek.

Proefresultaten van seizoen 2011/2012 tonen aan dat de populatie aardappelcysteaaltjes met gemiddeld 42 procent afneemt. Dat is vergelijkbaar met twee jaar teelt zonder waardplanten. Vroegere inzaai van de biofumiganten vergroot deze reductie.

De afname van gemiddeld 42 procent minder levensvatbare eieren van het aardappelcystenaaltje kan volgens productmanager Vincent Coolbergen stijgen. “Bijvoorbeeld door een vroegere inzaai, een betere methode van in- en onderwerken van de groenbemester en verdere optimalisering van het mengsel.”

Limagrain en Joordens Zaden ontwikkelden voor deze toepassing een mengsel met de multiresistente bladrammenas Doublet, gele mosterd en Ethiopische mosterd. De meervoudige resistenties en niet-waardplanteigenschappen zijn belangrijk voor de aaltjes- en schimmeldoding tijdens de gewasgroei. Na fijnklepelen en onderwerken komen in de bodem gassen vrij die een extra effect hebben op het terugdringen van grondgebonden ziekten en plagen.

Bij biologische grondontsmetting komen de hoge concentraties glucosinolaat in kruisbloemigen bij als een plantendeel wordt beschadigd. Het toxische gasvormige isothiocyanaat dat hierdoor gevormd wordt, heeft een vergelijkbare werking als de nematicide metam-natrium.

Limagrain en Joordens Zaden willen dit jaar de technieken voor biofumigatie verbeteren met proeven.Coolbergen: “De groenbemester moet zo snel mogelijk worden ondergewerkt in combinatie met een verdichting van de bovenlaag."

Of registreer je om te kunnen reageren.