Akkerbouw

Nieuws 978 x bekeken

Zaaidatum suikerbieten vier dagen later dan gemiddeld

Dinteloord - De gemiddelde zaaidatum van suikerbieten komt naar verwachting van Suiker Unie uit op 8 april, vier dagen later dan het langjarig gemiddelde. In een week tijd is iets meer dan de helft van het areaal suikerbieten gezaaid, meldt Suiker Unie. De tussenstand was begin deze week 62 procent.

Dat er na een aarzelende start zoveel in korte tijd is gezaaid, geeft aan dat Nederlandse akkerbouwers veel capaciteit hebben. Zodra de omstandigheden gunstig zijn, kunnen ze volop aan de slag.

Op de kleigronden wordt het zaaiwerk deze week zo goed als afgerond. Op de lichte gronden in het Noordoosten en Oosten is  gemiddeld pas een kwart gezaaid, maar dat gaat in snel tempo verder.
Voor de gezaaide bieten is nu vooral belangrijk dat er op korte termijn neerslag van betekenis valt, merkt Suiker Unie op. Bij oplopende temperaturen kunnen de kiemplanten zich vlot ontwikkelen en gaat het groeiseizoen 2013 uitstekend van start. Als de neerslag uitblijft, kan droogte een probleem worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.