Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

ZLTO: mineralenconcentraten erkennen als kunstmestvervangers

Borkel en Schaft – De ZLTO wil dat mineralenconcentraten op 1 januari 2014 algemeen worden erkend als kunstmestvervangers in het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Volgens ZLTO-bestuurder Peter Brouwers zijn mineralenconcentraten en spuiwater goede kunstmestvervangers. “De nationale overheid is positief over het functioneren van dit concentraat, maar de Europese Commissie heeft er nog geen uitspraken over gedaan. We hadden graag eerder groen licht gezien, maar de mallemolen van Brussel functioneert langzaam. Nu mikken we op 1 januari 2014, dan willen we het grootschalig gaan toepassen.”

Mineralenconcentraat is een mestproduct dat ontstaat door industriële verwerking van dierlijke mest. Het bevat stikstof en kali, maar geen fosfaat. Spuiwater is een afvalstof, afkomstig uit luchtwassers, met een hoog gehalte stikstof.

Brouwers: “Deze meststoffen dienen twee doelen: de mestverwerking rendabel krijgen en het kringloopprincipe dichterbij brengen.”

Tot het akkoord van Brussel mag het concentraat alleen in de pilot worden toegepast. De vloeibare meststof komt van tien erkende verwerkers en kan alleen met speciale apparatuur worden geïnjecteerd. “We willen graag opschalen”, zegt Brouwers. “Dat kan heel snel gaan als je bekijkt hoe enthousiast de boeren zijn die hiermee kennis hebben gemaakt.”

Mineralenconcentraat is voor zowel akkerbouw als veehouderij interessant. “Het is een kunstmestkalimeststof. Dat is goed voor alle gewassen die daarom vragen. Mais en grasland voor de veehouderij, aardappelen en granen voor de akkerbouw.”

Laatste reacties

 • poldes

  mest die niet in een fabriek verwerkt is,is ook geod

 • aarthamstra1

  Als de boerenbedrog organisatie ZLTO MULTINATIONAL er maar aan verdienen kan. zowel bij de inname als uit gave van de stront En natuurlijk een hoop subsidie (geld van de werkende burger) natuurlijk.
  Van stront, kunstmest maken en dan als groene weide kunstmest de boer door de strot duwen . De boer denkt kost wat maar kan ik lekker door groeien. Niet door hebbende dat hij meer en meer slaaf van de neutraal belasting betalende multinational word .

 • aarthamstra1

  Als de boerenbedrog organisatie ZLTO MULTINATIONAL er maar aan verdienen kan. zowel bij de inname als uit gave van de stront En natuurlijk een hoop subsidie (geld van de werkende burger) natuurlijk.
  Van stront, kunstmest maken en dan als groene weide kunstmest de boer door de strot duwen . De boer denkt kost wat maar kan ik lekker door groeien. Niet door hebbende dat hij meer en meer slaaf van de neutraal belasting betalende multinational word .

 • aarthamstra1

  Als de boerenbedrog organisatie ZLTO MULTINATIONAL er maar aan verdienen kan. zowel bij de inname als uit gave van de stront En natuurlijk een hoop subsidie (geld van de werkende burger) natuurlijk.
  Van stront, kunstmest maken en dan als groene weide kunstmest de boer door de strot duwen . De boer denkt kost wat maar kan ik lekker door groeien. Niet door hebbende dat hij meer en meer slaaf van de neutraal belasting betalende multinational word .

 • alco1

  Bij Aart is het vertrouwen in het ZLTO net zo groot, als in de de wijzer.'Plaats reactie'.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.