Akkerbouw

Nieuws

Winters maart levert magere pootgoedexport op

Den Haag - De export van pootaardappelen bleef vorige maand door het winterse weer achter bij voorgaande jaren. In totaal werd in maart minder dan 100.000 ton geëxporteerd. Een jaar geleden werd in die maand ruim 126.000 ton uitgevoerd. Dat valt op te maken uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC).

De totale uitvoer tot en met maart komt dit jaar op 627.155 ton. Daarvan is 44 procent binnen de Europese Unie afgezet. Door een geringere verkoop in maart is de totale afzet naar EU-landen nu een fractie kleiner dan een jaar geleden. Tot en met februari was er juist sprake van een duidelijke voorsprong in de uitvoer naar EU-landen. De uitgestelde start van het voorjaar is de reden van een achterblijvende afzet vorige maand.

Italië is binnen de EU vooralsnog de belangrijkste afnemers van Nederlands pootgoed. Het land heeft inmiddels 52.606 ton pootgoed afgenomen. Duitsland en Spanje hebben elk 40.972 ton gekocht. De afzet naar Duitsland ligt achter bij vorig jaar, maar de Spanjaarden hebben meer pootgoed gekocht dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.