Akkerbouw

Nieuws 3171 x bekeken 1 reactie

Vroeg teeltseizoen uitgesloten door kou

Dinteloord – Teeltseizoen 2013 gaat niet de boeken in als zijnde vroeg. Door de kou kunnen akkerbouwers gemiddeld een week later de startblokken uit dan gemiddeld.

9 procent van de suikerbieten is gezaaid, zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. “Een vroeg seizoen wordt het dus niet, maar extreem laat wil ik het ook niet noemen.”

Zowel vorig jaar als het jaar daarvoor zat bijna al het zaad nu in de grond. “De gemiddelde zaaidatum van 2012 was 27 maart. Het langjarig gemiddelde is 8 april, dat wordt heel lastig te evenaren dit jaar.”

De zaaidatum is belangrijk voor de lengte van het groeiseizoen. De temperatuur na het zaaien bepaalt de ontwikkeling van het gewas. “De capaciteit is groot. Dus zodra de temperatuur het toestaat, gaat het heel snel. Dan is de bodem heel snel opgewarmd.”

Volgens Sikken heeft het weinig zin om bietenzaad in de ijskoude grond te stoppen. Droogte is geen probleem. “Op zaaidiepte zit genoeg vocht om het zaadje te laten kiemen.”

Luc Remijn van DLV Plant ziet dat het zaaien van bieten en uien deze week op gang komt. “Een week tot tien dagen later dan gemiddeld. Met bieten hou je deze achterstand. Andere gewassen kunnen tijd inhalen met mooie dagen.”

Ondanks de kou lijkt het hem verstandig om te zaaien. "Eventuele regen kun je maar beter voor zijn. Je zou graag ondiep zaaien, zodat het zaad in de warmere toplaag komt. Toch is het beter om een vochtige laag op te zoeken, omdat je niet weet wanneer er regen komt.”

Aaldrik Venhuizen, landbouwkundige bij Agrifirm Plant, merkt ook een achterstand op ten opzichte van het gemiddelde. “De natuur is koud en traag. De structuur van de grond is mooi. Als het warmer wordt, kan de achterstand worden ingehaald.”

De harde wind heeft vorige week geleid tot stuifschade in de Veenkoloniën. Pas gekiemde zomertarwe kwam bloot te liggen. Hierdoor kan er geen goede opbrengst meer worden verwacht.

Eén reactie

  • new kids

    Dat eeuwig vroege klagen, terwijl het seizoen nog moet beginnen

Of registreer je om te kunnen reageren.