Akkerbouw

Nieuws 1308 x bekeken

VTA: nog kwart uienoogst vrij verkoopbaar

Noordhoek - De bij Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) aangesloten uientelers hadden begin april nog een kwart van hun oogst 2012 vrij verkoopbaar in voorraad. Dat blijkt uit de laatste van de drie voorraadinventarisaties die VTA ieder seizoen laat doen, uitgevoerd op 1 april.

De vrije uien maken ruim tweederde uit van de totale restvoorraad, deze omvat nog 37 procent van hun oogst.
De al afgeleverde hoeveelheid was qua volume ruim 2 procent meer dan vorig jaar op 1 april, er ligt nu echter 4 procent minder in de schuren. Dat heeft enerzijds te maken met een wat kleinere oogst, daarnaast is dit uienjaar de export en andere verkoop van de uien een stuk groter dan vorig seizoen. VTA meldt dat sinds de vorige meting, in december, de voorraden minder snel zijn afgenomen. Dat is het gevolg van de in volume wat teruggevallen export.

Bij de VTA-telers is relatief meer van de hoofdoogst nog vrij verhandelbaar dan op grond van de huidige exportresultaten over het lopende uienseizoen te verwachten valt voor de totale Nederlandse voorraad. Dat komt doordat VTA meet onder een groep zonder gelegenheidstelers, die bovendien sterk op bewaren is ingesteld. Ze produceren ook bovengemiddeld. De bruto opbrengst per hectare was voor de oogst 2012 bij de VTA-telers 68 ton, 4 ton meer dan het landelijk gemeten gemiddelde. De groep is daardoor niet representatief voor het landelijke beeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.