Akkerbouw

Nieuws

VS koopt voor eerst suiker op

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wil suiker opkopen om de prijs te ondersteunen. Het USDA heeft de begrotingskamer van het Witte Huis om toestemming gevraagd, meldt persbureau Reuters.

Als het Witte Huis akkoord gaat, is het voor het eerst dat de regering suiker opkoopt in het kader van het Feedstock Flexibility Program. Deze regeling werd in 2008 van kracht. Het geeft de regering de mogelijkheid suiker op te kopen en door te verkopen aan ethanolproducenten.

De begrotingskamer van het Witte Huis heeft 90 dagen de tijd om het verzoek van het USDA te beoordelen. Landbouwminister Tom Vilsack weet nog niet hoeveel suiker het USDA gaat opkopen, meldde hij op een bijeenkomst met journalisten in Washington. De VS heeft aan het eind van dit seizoen 2,4 miljoen ton suiker op voorraad. Dat is 20 procent van het nationale verbruik. Het is de hoogste stocks-to-use-ratio sinds 2001.

De VS wil minder afhankelijk zijn van de import van aardolie en stimuleert sinds begin deze eeuw de ethanolproductie. Om te voorkomen dat te veel mais wordt gebruikt, heeft de overheid het Feedstock Flexibility Program opgericht. Dan kan ook suiker worden omgezet in ethanol. Omdat suiker vanaf 2008 vrij duur is geweest, heeft de overheid het programma nog nooit toegepast.

Dit seizoen staat de suikerprijs onder druk vanwege de grote productie in de wereld. Daarnaast eist de Amerikaanse wet dat de producenten een minimumprijs krijgen voor suiker. Volgens Vilsack is opkoop van suiker om zo de prijs te verhogen de goedkoopste manier voor het USDA om die minimumprijs te garanderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.