Akkerbouw

Nieuws

'VS en Canada telen veel te veel aardappelen'

Winnipeg – Als de telers in de VS en Canada hun areaal niet inkrimpen, blijven de aardappelprijzen laag. Canada teelt 5 procent te veel aardappelen. In de VS is het areaal zelfs 10 tot 15 procent te groot.

Directeur Kevin MacIsaac van de United Potato Growers of Canada stelt dat er een onbalans is tussen vraag en aanbod van aardappelen in Noord-Amerika. “De telers krijgen dit seizoen niet eens de kostprijs betaald”, zegt MacIsaac in een interview met The Western Producer. “De Canadese aardappeltelers kregen dit seizoen een gemiddelde prijs op de vrije markt die zo’n 13 procent onder de kostprijs lag. Als de vraag naar aardappelen niet stijgt, dan drukt het grote aanbod sterk op de prijs. Dat drukt ook de contractprijzen. De aardappeltelers hebben een groot probleem.”

Ook in de VS zijn afgelopen seizoen meer aardappelen geteeld dan er vraag was. Volgens de North American Potato News krimpt het areaal voor de hoofdoogst in de VS dit jaar met 5,4 procent naar 384.000 hectare. MacIsaac: “Een krimp van 10 tot 15 procent is nodig in de VS om evenwicht te krijgen tussen vraag en aanbod. Maar telers gaan niet snel minder aardappelen telen vanwege de hoge investeringen in machines en bewaarplaatsen.”

Ook voorzitter Jerry Wright van de United Potato Growers of America vindt een krimp van het areaal nodig. “Of de industrie moet in staat zijn de consumptie te vergroten. Maar die daalt jaarlijks 1,1 procent.”

De hectareopbrengsten stijgen juist, stelt Wright. “Als telers zich onvoldoende bewust zijn van deze spagaat, dan koersen we opnieuw af op een dramatisch seizoen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.