Akkerbouw

Nieuws 1153 x bekeken

Uitvoer uien dankzij verbreding op recordniveau

Zoetermeer - De export van uien bedroeg in week 10, het begin van maart, 15.036 ton.

Dat is een fractie minder dan de voorgaande week en ook minder dan het gemiddelde dat in de vorige vijf jaren in de vergelijkbare week is gerealiseerd. Het tot en met de eerste week van maart geëxporteerde volume uien is hiermee wel uitgekomen op bijna 723.000 ton. Dat is 8 procent meer dan de stand die begin maart werd geboekt in het seizoen 2009/’10, voor de uienexport tot dusver het recordjaar.

De hoeveelheid die de exporteurs dit voorjaar verkopen is vanaf medio februari teruggevallen. Zeer belangrijke bestemmingen in noordwest Afrika, zoals Senegal, nemen seizoensmatig niet of beduidend minder Nederlandse uien af. De exporteurs hebben dit seizoen echter met succes gepionierd in andere delen van de wereld. Vooral in Midden- en Zuid-Amerika en in het verre oosten hebben ze meer afgezet. Dat heeft de dip in de export deels gecompenseerd.

Grootafnemer Afrika koopt nu minder

Of registreer je om te kunnen reageren.