Akkerbouw

Nieuws

Tienduizenden euro's schade bieten door zandstormen

Dinteloord – De financiële schade van de zandstormen van afgelopen donderdag loopt nu al in de tienduizenden euro's. Dat meldt Suiker Unie na de eerste inventarisaties.

Zo’n 500 hectare suikerbieten zijn al overgezaaid als gevolg van de stuifschade van afgelopen donderdag. Daarbij wordt nog zeker 300 hectare bieten overgezaaid. De harde wind heeft voornamelijk in het Noorden veel schade aangericht aan de net opkomende bietenpercelen. “De uiteindelijke vaststelling van de schade kan in de loop van deze week nog leiden tot meer overzaaien”, geeft de suikerverwerker aan. “Voor de komende weken blijft stuifschade een risico voor de nog jonge bietenplantjes.”

De rondwaaiende zand- en kleikorrels hebben de plantjes die al boven stonden fors beschadigd. In andere gevallen zijn ze door verstuiving bedolven onder een laag zand. Het gebruik van papiercellulose om verstuiven te voorkomen, hielp in veel gevallen onvoldoende. “Begrijpelijk dat boeren zeer teleurgesteld zijn over beleid ten aanzien van gebruik van dierlijke mest als anti-stuif. Voor het DuoSpray systeem is in de praktijk te weinig capaciteit. De uitvoerbaarheid laat te wensen over. Daar waar dierlijke mest is toegepast, zijn de resultaten goed." > Pagina 7

Of registreer je om te kunnen reageren.