Akkerbouw

Nieuws 21 reacties

'Tekort aan grond voor pootgoed'

Emmeloord – Het areaal pootaardappelen staat onder druk doordat de regels voor aardappelmoeheid in juli 2010 aanzienlijk zijn aangescherpt.

Dat speelt niet alleen in Nederland. Ook de Schotse pootgoedsector, de grootste concurrent voor Nederland, heeft steeds meer moeite geschikte grond te vinden.

Directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico schrijft dat toe aan de EU-regels voor de bestrijding van aardappelmoeheid (AM). “Er moet vaker en intensiever worden bemonsterd. Daardoor vind je ook vaker aaltjes die AM veroorzaken. Daardoor groeit het aantal stukken land waar je voorlopig geen uitgangsmateriaal mag telen.”

Agrico wil graag meer pootaardappelen laten telen, zegt Van Hoogen. “Daar is ruimte voor in de afzetmarkt. Ieder handelshuis wil groeien. Maar dat wordt steeds moeilijker. De strijd om pootgoedland is fors geworden in Nederland. Wat dat betreft zit de teler met geschikte grond aan het stuur. Wil je als handelshuis groeien, dan moet je een goede prijs betalen.”

Volgens Van Hoogen speelt dat niet alleen in Nederland. “Ook de Schotse pootgoedbedrijven hebben door de aangescherpte AM-regels steeds meer moeite geschikte grond te vinden. In Frankrijk speelt het gebrek aan grond niet.”

Directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland verwacht dat het pootgoedareaal in Nederland dit jaar maximaal 1,5 procent groeit. “Er is onvoldoende grond om fors te groeien. Omdat de pootgoedtelers goede jaren achter de rug hebben, is een krimp echter ook niet waarschijnlijk.”

Ook Ton schrijft de bescheiden groei toe aan de strengere regels voor de AM-bemonstering sinds 2010. “Dat begint de pootgoedsector nu pas te voelen. Wat ook meespeelt, is de druk op landbouwgrond in Nederland. Bovendien wordt pootgoed al geteeld daar waar het kan. Daar komt nog bij dat het besef groeit dat de landbouw duurzaam moet zijn. Telers willen hun grond in goede conditie houden, onder andere door een ruimere vruchtwisseling. Dan is er minder plaats in het bouwplan voor de aardappelteelt.”

Zie akker

Laatste reacties

 • agratax2

  Hier is out of the box denken nodig. Waarom geen potgoed telen in landen die ons pootgoed afnemen of landen die ruimte hebben voor pootgoedteelt. Hier moeten toch ondernemers voor te vinden zijn, die bij een zekere en goede afzet met voldoende mogelijkheden om geld te verdienen deze sprong te wagen.

 • Koos

  Wat gaat er met de prijs van pootgoed gebeuren denkt u als we allemaal meer gaan produceren? Kennelijk maakt dat de handelshuizen niet uit; als ze maar produkt hebben. Ze kunnen zich beter druk maken voor een betere kwaliteit van het pootgoed

 • Mels

  Koos,kwaliteit van pootgoed is niks mis mee,misschien zijn de regels te ruim,dat kan,maar dat is ieders vrije interpretatie. Als je goed leest heeft Agrico afzet ruimte,das toch mooi?? De prijs wordt bepaald door de vraag en die vraag is er dus volgens Agrico.
  Agratax1,Waar gaan we heen??Ik regel het machinale deel wel.....Ik denk namelijk dat je wel ergens anders pootgoed kan telen alleen is de schaalgrootte beperkt door het kwaliteitsnivo wat je dient te halen om voor export in aanmerking te komen. Noord Polen??

 • agratax2

  Meis. als je pootgoed wilt telen over de grens, moet je denken aan een land dat nu afnemer is. Ik denk aan Rusland, Kazachstan of Noord Afrika. Op deze wijze omzeil je import heffingen en transportkosten. Ik heb getracht om in Rusland pootgoedteelt op te krikken voor Agrico, maar mijn Co-op wou wel de handel maar niet de eventuele risico's bij minder afzet dan teelt. Als je serieus denkt aan pootgoed productie in het buitenland, is het naar mijn idee aan te raden om een afzet / teelt contract te sluiten met een aardappel verwerker die pootgoed moet hebben voor zijn consumptie telers. Contract teelt dus.

 • Mels

  Agratax1. Heb ed even om de koffie gehad. Denk dat jij wel weet hoe hij tegen jou voorbeelden aankijkt. Ikzelf ben er ook geen voorstander van. Corruptie en boevenpraktijken kan ik niet zoveel mee. De insteek is zeker een idee. Helaas strand het op de schaal. Ff 300 ha pootgoed telen doe je niet zomaar. Ik ken de eisen/voorwaarden van bv pepsico een beetje maar dat is niet eenvoudig.

 • k.bouter

  @Agratax: In welke tijd heb jij geprobeerd voor Agrico de pootgoedteelt op te krikken en waar? En wat waren de valkuilen? Zelf denk ik dat het in landen anders dan NL , schotland en Prins Edward Eilanden niet mee gaat vallen met kwaliteit. Wij zijn met elkaar geen betere boeren, waar wonen in een gunstig land. Doel van Agrico is denk ik ook om aardappels te vermarkten die de leden telen, en geen aardappels van avonturiers in buitenland. (die overgens vrij zijn pootgoed te kopen, vermeerderen en op eigen kracht verkopen.) Waarom moet dat op risico NL teler/lid.

 • DeereJohn

  Waarom is er minder land voor pootgoed beschikbaar? Er zijn inmiddels zoveel manieren om aardappelmoeheid te bestrijden (Granulaat, vanggewaas, resistent ras, inunderen etc)!
  Het kost alleen geld, maar een goede pootgoedteelt maakt dat ruimschoots goed. Vraag bijvoorbeeld Agrifirm eens om te berekenen hoe je het beste een besmetting kunt aanpakken, die hebben daar hele mooie rekenprogramma's voor.

 • agropak

  @k.bouter kan het helemaal met jou reactie eens zijn. Een van de belangrijkste basis voor goed pootgoed is het virusvrij zijn van uitgangsmateriaal. En dat kan in de door jou genoemde regio's ivm de ligging. Toch zijn er ook andere lokaties mogelijk bv hier in kazachstan kunnen we op een hoogte boven de 1200 meter prima poters telen. Maar is dat de taak van b.v een agrico om dit tegaan doen? ik denk het niet, het is niet alleen poters gaan telen maar dan moet je ook de infra structuur kunnen/willen opzetten ik denk b.v aan een meristem vermeerdering, keuring, is het land waarin je dit wil gaan doen lid van UPOV? etc. Voor een wat jij noemt 'avonturier' zijn er best wat lokale kansen MITS hij een goede relatie heeft met het handels huis waarvoor hij teelt.
  Wat wij in Kazachstan doen is ieder jaar wat E pootgoed importeren een jaar vermeerderen en dan proberen te verkopen als A. Het ene jaar gaat dat prima het volgende jaar, zoals dit jaar kun je ze aan de straatstenen niet kwijt.Als er geen geld bij de kopers is, planten ze zelf wel wat ze over gehouden hebben van het agelopen jaar, en dat is echt geen A,B, of C In landen zoals dit kun je de kleintjes ook verder niet in de consumptie markt afzetten

 • agropak

  Dus ook in ons geval gaat de nu klasse A bij ons zelf de grond in,
  om komende herfst in de consumptie te verdwijnen. Je kunt je wel voorstellen dat dit echter een zware wissel trekt op de cashflow, geen inkomsten van het pootgoed maar wel veel extra kosten voor de ha die extra de grond in gaan, b.v kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, irrigatie, etc

 • k.bouter

  Daar komgt nog bij dat in veel landen de licentie niet wordt afgedragen. Voor de handelshuizen en vooral de kweker is het dus interessanter dat het pootgoed in NL wordt vermeerderd. Een afspraak met een handelshuis is dus inderdaad een oplossing voor zulke landen, het netwerk delen en elkaar helpen verkopen. Wat betreft AM, Volgens mij is er geen een afdoende manier om van AM af te komen. Alle methoden zijn lapmiddelen, de besmetting blijft en in beste geval wordt het perceel vrijgeprikt, wat niet inhoud dat het vrij is.

 • marten87

  Inunderen is zeker geen lapmiddel, maar geeft een 100% oplossing.
  Jij mag dat vinden, maar als je naar de feiten kijkt hebt je geen gelijk.
  Hoge klassen vermarkten en daar laten door vermeerderen ( 1 keer) is nog best een optie denk ik..

 • agropak

  Beste marten inunderen kan, hoewel ik daar zelf sterk aan twijfel, dan misschien voor jou een oplossing lijken. Maar hoe zie je dat in de praktijk.?? Rond ieder perceel een dijkje, laat me niet lachen!

 • agropak

  Hoge klassen daar vermarkten? Wat dacht je in dit geval van prijszetting? Als een handelshuis E poters naar bv rusland verkoopt zit in de verkoopprijs een staffel voor de mis telopen kwekersrechten ivm nateeld, als je nog hogere klassen zou importeren zal,de prijs nog hoger moeten zijn ivm gemiste kwekers rechten er is geen klant die die hoge prijs zal betalen. Of je het leuk vind of niet als er een A geïmporteerd wordt, wat meestal gebruikelijk is, wordt het nog jaaaaaaaren nageteeld. Allemaal leuke dromen om hoogwaardig pootgoed te exporteren, maar de handelshuizen hebben groot gelijk om de pootgoed vermeerdering zoveel mogelijk onder eigen controle tehouden, dus dicht bij huis.

 • Mels

  Agropak,op dit moment is er een subsidie regeling vanuit de overheid in Rusland om import van SE pootgoed te subsidieren,we proberen daar uiteraard gebruik van te maken maar kunnen niet alle SE`s naar Rusland brengen,we moeten zelf ook houden.Heb ook begrepen dat het vooral een schaal grootteprobleem is,het uitgangsmateriaal zou consequent in de olie gehouden moeten worden daar een virusknol verkleurt bij bakken.Dit gebeurt niet omdat de percelen uitgangs materiaal niet bij elkaar staan of dat de spuiter alleen spuit en niet kijkt wanneer hij/zij dat het beste kan doen.regel is`s morgens vroeg of `s avonds laat de S/SE/E en overdag de percelen met materiaal voor de consumptie teelt.Hier is nog een wereld te winnen door de telers zelf,wil het niet te groot doen maar wil het goed doen is mijn advies.Importeer desnoods een deel A voor de consumptie teelt en doe ervaring op en leer de mensen die het pootgoed in de gaten houden hoe te telen.Ze hebben vaak een andere bril dan wij.....

 • koestal

  inunderen willen ze nu in de Hedwigpolder,misschien kan het daar ,af en toe onder water zetten

 • ed12345

  misschien liggen er geode kansen in landen als Tjechie maar het is uitkijken het lijkt mij dat je als zelfstandig ondernemer in die landen wel kwetsbaar bent voor de grillen van de politiek

 • jan10

  Er liggen in NL ook kansen genoeg voor uitbreiding, denk met name aan consumptie telers die samen met pootg. telers zouden kunnen opereren.
  Maar ja , een consumptie teler is geen pootg. teler en snapt mogelijk het pootg.spel niet.

 • ronald73

  Ik teel in noord-Polen als een van de weinigen pootaardappels. Vollop goede grond. Ik moet zeggen, het telen lukt redelijk. Ik teel lokale rassen voor de lokale markt, dit heeft te maken met erg grote prijsschommelingen en grote variatie in kwaliteit van uitgangmateriaal. Maar als ik de spelregels bekijk voor het telen voor enkele grote nederlande handelhuizen met lokale vestiging, krijg ik het gevoel dat ik m'n ziel helemaal aan de duivel zou moeten verkopen.

 • Mels

  Juist ronald73,vooral als je voor bv de lokale versmarkt al een aantal jaren produceert willen ze dat graag van je afpakken en mooi naar hun pijpen dansen,helaas kan je als je voor de export telen wil niet anders want zij hebben de posities op de exportmarkten al en die moeite kun jij je dan besparen,denk ook niet dat je dat moet willen ivm letters of credit en alle andere rompslomp.

 • marten87

  Agropak, ik twijfel niet aan inunderen, kan je wel resultaten laten zien. Het is niet echt weggelegd voor hobbeldebobbel land en kleine stukjes.

  Een hoge klasse 1 keer na telen moet toch kunnen in bv Rusland? Vaker gaat toch niet omdat ze dan onder de virus zitten. De kosten die er bespaard worden aan importheffingen en transport maken de hogere prijs goed.

 • agropak

  @marten kan jou reactie over hoge klasse een keer natelen niet helemaal volgen. Je zegt dat na een jaartje nateeld het toch onder virus zit. Dus waarom zou je dan hoogwaardig pootgoed importeren? Een klasse E of A wordt ook in zelfde mate besmet dan een S of SE luizen zien het verschil niet

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.