Akkerbouw

Nieuws 1766 x bekeken 12 reacties

'Stapelen genen maakt aardappel zeer resistent tegen phytophthora'

Wetteren – Het stapelen van resistentiegenen maakt aardappelplanten beter bestand tegen phytophthora, dan wanneer de plant maar één resistentiegen bevat. Dat geldt zowel voor het ras Sarpo Mira als voor de aardappelplanten die via GMO kunstmatig meerdere resistentiegenen kregen. Dat is volgens de Vlaamse nieuwssite Vilt de belangrijkste conclusie van de veelbesproken veldproef in Wetteren.

De proef is uitgevoerd door een onderzoeksconsortium van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), de Universiteit Gent en Hogeschool Gent. De onderzoekers pleitten eerder deze week in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement voor voortzetting van de proef met veel gebruikte rassen, zoals Bintje.

Na een tweejarige veldproef in Wetteren komt het onderzoeksconsortium tot de conclusie dat alle planten met één of meer natuurlijke resistentiegenen minder vatbaar zijn voor de aardappelziekte dan de niet-resistente referentierassen. De planten die meerdere resistentiegenen droegen, vertoonden de laagste vatbaarheid voor aardappelziekte.

De niet-resistente (niet-ggo) rassen zoals Désirée, Agria, Royal en Fontane vertoonden een zeer zware aantasting door phytophthora, net zoals de populaire rassen Bintje en Nicola. Ook de enkelvoudig resistente lijnen, zoals de niet-ggo Bionica, bleven niet volledig gespaard van de ziekte. Veruit de beste resultaten noteerden de onderzoekers bij de meervoudig resistente lijnen zoals het niet ggo-referentieras Sarpo Mira, en de ggo-lijnen die meerdere resistentiegenen bevatten, meldt Vilt.

Minstens even belangrijk als een resistent ras is een goed resistentiemanagement, benadrukten de onderzoekers. Het combineren en afwisselen van verschillende genen, liefst in tijd en in plaats, is van het allergrootste belang om tot een duurzame, resistente teelt te komen die de aardappelziekte op lange termijn buitenspel zet.

Tijdens de proef zijn geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. De teelt van meervoudig resistente rassen zou het gebruik van fungiciden drastisch kunnen terugdringen, tot wel 80 procent.

Voor de proef zijn 27 genetisch gemodificeerde aardappellijnen getest; 26 zijn afkomstig van Wageningen Universiteit en één is aangeleverd door BASF Plant Science. Het onderzoek veroorzaakte al heel wat commotie. In mei 2011 werden bij een protestactie op het proefveld in Wetteren meerdere personen gearresteerd. Elf actievoerders moeten zich voor de rechtbank van Dendermonde verantwoorden.

Laatste reacties

 • agratax2

  Twee jarige proef lijkt mee niet een betrouwbare graadmeter om te weten of er geen phytophthora stam op staat, die deze resistentie weer doorbreekt en van ongekende sterkte is zodat bestrijden een nieuwe uitdaging wordt die zijn weerga niet kent. We lopen al jaren achter de feiten aan met de RR en Bt modificatie.

 • palmkes55

  Willen we milieuvriendelijker of niet? De voorbije twee jaar waren qua phytophthora topjaren, als die aardappelen er dan tegen kunnen moet er ongeveer 15 keer minder worden gespoten met milieubelastende producten.
  Toelaten en zo snel mogelijk. En natuurlijk zal de resistentie ooit doorbroken worden, en dan worden nieuwe oplossingen gezocht. Zo gaat dat.

 • Mels

  Zolang we dat blijkbaar zonder knip en plakwerk aan het genenpakket kunnen redden vindt ik het een prima ontwikkeling,als er gesleuteld wordt ben ik direct tegen.Dat brengt voor de doorbreking van de resistentie ernstige gevolgen met zich mee.Via de gewone weg denk ik dat het een meer natuurlijkere weg is die de natuur dan ook weer moet zien te breken.

 • abtje

  @palmkes55
  Alleen jammer dat jouw theorie ingehaald wordt door de praktijk. Dat zie je aan AB, spuit maar, we bouwen wel nieuwe als de resistentie toeslaat.
  Nu slaat de resistentie toe bij de mens en hebben we geen nieuwe AB klaar staan.
  Maar blijf jij maar lekker het paard achter de wagen spannen promoten, misschien snap je het een keer dat het niet zo simpel werkt.

 • Mels

  De geschiedenis verteld dat we met kruisen net zover komen als met sleutelen. Het eerste geeft geen problemen voor mens en dier daar het gelijk op gaat met de evolutie van diezelfde mens en dier. Sleutelen daarintegen gaat te snel voor alle organismen op de wereld met alle gevolgen van dien die we niet kunnen voorspellen. Geldelijk gewin staat hier alleen op de eerste regel van de rasbeschrijving.

 • agro1

  Elk organisme past zich aan aan de natuurlijke omgeving en chemische gewasbescherming is er een van. Een ratrace dus en de langste adem wint. Wij weten allen wie dat zal zijn. Ja, die met de meeste generaties per jaar. We hebben van onze geliefde plagen topsporters gemaakt en we voorzien ze ruim van doping. Jawel!!

 • Mels

  Agro. Ik denk dat ik je wel begrijp maar waar wil je heen met je opmerking? Er is toch niets mis met het kweken en kruisen om een resistentie te bereiken? In de biolandbouw wordt gretig gebruik gemaakt van soorten die een resistentie of tolerantie hebben op welk gebied ook gekruisd en gekweek door de gangbaren.

 • GlySol

  @Mels Een stelling: kruisen is eigenlijks niets anders dan sleutelen, alleen het gaat een beetje sneller en doelgerichter. Waarom het ene (kruisen, mutatieveredeling etc) wel en het andere (GMO, desnoods ingeperkt tot cisgenese) (liever) niet?

 • agro1

  Win maar eens van een tegenstander, die tot de strot toe vol zit met drog. Tweede plek is het hoogst haalbare.

 • Mels

  GlySol,lees #5 nog eens.
  @Agro1,juist daarom blijft agrarisch ondernemer een vak wat niet voor iedereen weggelegd is,je moet goed weten waar je mee bezig bent anders mislukt je oogst.Zouden we alle gevaren uit kunnen sluiten zitten we gevangen in het web van Monsatan en consorten die zgn het beste met ons voor hebben,buiten hun eigen geldelijke gewin en voedsel heerschappij natuurlijk..........Zie de act in de VS die beheerst wordt door Monsatan

 • palmkes55

  Mels je spuit liever milieubelastende producten van alle andere multinationals (Bayer, syngenta, belchim, ...) om 'je vak' uit te voeren? En deze producten zijn wel gratis zeker? Geldelijk gewin is er altijd, dat is de economie. Of je nu voor of tegen Monsanto bent. Ondernemen is keuzes maken, maar koken kost nu eenmaal geld. Je kan niet (wat ik steeds meer denk) alle winst voor jezelf houden Mels. Als je iets produceert, heb je altijd kosten, variabele en vaste. Deze kosten beheersen is je vak. Hoe je dat doet zijn je keuzes. En dan heb je in dit geval de GGO-keuze of de chemische keuze. Ik weet het, de GGO-keuze bestaat in Europa niet. Overal elders wel, zonder gevaar en al meer dan 20 jaar met steeds meer oppervlakte. Het probleem zal worden dat jouw keuzes op termijn duurder zullen worden en dat je als ondernemer weggeconcurreerd wordt. Maar ik respecteer je keuzes.

 • Mels

  De consument zal beslissen.....

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.