Akkerbouw

Nieuws 1687 x bekeken 10 reactieslaatste update:11 apr 2013

Scherpere hygiëneregels voor pootgoedtelers

Den Haag –Pootgoedtelers krijgen volgend jaar te maken met strengere hygiëneregels. De Pootaardappel Contact Commissie (PCC) van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) wil dat pootgoedtelers vanaf 2014 een logboek bijhouden. De NVWA kan dan bij een uitbraak van ringrot veel sneller de bron opsporen. Ook worden de regels voor het los vervoeren van pootaardappelen aangescherpt en wel per direct.

De pootgoedtelers moeten in het verplichte logboek handelingen bijhouden, zegt PCC-voorzitter Upt Hiddema. “Het logboek moet direct duidelijk maken op welk perceel een teler welk ras heeft gepoot en op welke datum. Ook moet de pootgoedteler bijhouden op welke datum hij welk ras heeft gesorteerd. We raden pootgoedtelers aan nu al zo’n logboek bij te houden. Het wordt verplicht voor pootgoedtelers vanaf 2014 en geldt dan ook voor het sorteren van de oogst van 2013. We raden telers van consumptieaardappelen aan ook een logboek bij te houden, maar dat wordt nog niet verplicht.”

Volgens Hiddema kan de NVWA via logboeken sneller de bron van ringrotbesmettingen opsporen. “Het is bijvoorbeeld van belang dat een teler weet op welke datum hij welk ras heeft gesorteerd en afgeleverd. Nu is dat vaak niet duidelijk.”

Hiddema waarschuwt ook voor het snijden van pootgoed. Dat mag alleen nog voor de teelt van consumptieaardappelen. “Maar als het pootgoed wordt gesneden, dan vervalt de garantie van het certificaat.”

Per direct zijn de hygiëneregels voor het vervoer van pootgoed aangescherpt. Het PCC-hygiëneprotocol eist dat bij los vervoer van pootgoed de oplegger is gereinigd en ontsmet (R&O) op een door de NAO erkende wasplaats. De oplegger krijgt dan achter de laadbak bij de laadklep een rode NAO-tierip. De tierip wordt bevestigd zonder de laadklep af te sluiten. Voorheen brak de tierip als de klep voor de eerste keer na de R&O-beurt werd geopend. Daarna was niet meer duidelijk of de oplegger schoon was. Vanaf nu wordt de tierip zo bevestigd, dat die aan de laadklep blijft zitten.

De PCC heeft dit veranderd omdat de regels zijn aangescherpt. Op de tierip staat de datum tot wanneer de reiniging en ontsmetting van de oplegger geldig is. Als de oplegger alleen Nederlands pootgoed vervoert, is de tierip een week geldig. Dat geldt echter alleen als de transporteur door de NAO is erkend. Een niet-erkend bedrijf moet na iedere vracht naar de wasplaats. Ook als er buitenlands pootgoed of consumptieaardappelen in de oplegger zaten, moet de oplegger na iedere vracht worden gereinigd en ontsmet. Als in de oplegger ook graan wordt vervoerd na een vracht Nederlands pootgoed, blijft de tierip een week geldig voor een erkend bedrijf. Graan kan geen ringrot verspreiden.

Bij het overtreden van de regels plaatst de NVWA de aardappelen in een verzwaard regime. Dan geldt een strengere controle op ringrot.

Laatste reacties

 • marten87

  Pff, dit gaat natuurlijk niet veel opleveren. Papier is erg gewillig, verdachte partijen staan daar natuurlijk net niet op. Elke dag als een NAK keurmeester langs komt maakt hij toch notities in de PDA, dus ik neem aan dat het 'logboek' zo bij de NAK uitgedraaid kan worden?

 • KMWP

  Waarom altijd maar weer vluchtgedrag vertonen!

 • haverboer1

  als je het goed wil doen moet je na elk transport de boel reinigen. dan weet je zeker dat de volgende partij niet wordt besmet die in de vrachtwagen komt.
  we kunnen ook alles in zakken versturen, heeft de palletiseermachine een mooi rendement.
  de consumptieteler wil het liefst de poters in de plantmachine geleverd hebben, als het wat langer blijft regenen of koud weer is laten ze het mooi bij de pootgoedteler staan. ondanks dat er een sorteeropdracht en een verlaadopdracht ligt.
  nu ook weer, afnemer komt de poters rustig 3 weken later ophalen, en jij mag er voor zorgen dat de opgewarmde aardappelen maar goed blijven zonder kiem.
  als ze nu de consumptie telers gaan aanpakken die de ondermaat eruit draaien voordat ze in de box belanden en gaan gebruiken voor eigen pootgoed. daar is nog geen keurmeester het hele jaar bij geweest. spuit die man met slootwater of bronwater? heeft hij dat plantgoed eerst zelf gesneden?
  Ze moeten daar ook op gaan letten.

 • Mels

  De NAK moet ook werk houden nu ze alles via de nacontrole willen keuren.Heel simpel elke kar na elke vracht via de wasplaats,punt.Geen uitzonderingen geen mitsen en maaren zoals nu.En voor de consumptietelers zou moeten gelden.Ophalen max 7 dgn na afroep.Zo niet dubbele kosten moet je es opletten hoe snel dit gelul met staan laten over is.

 • Post

  Mels, je hebt gelijk dat laat ophalen behoorlijk irritant is!
  Maar volgens mij is het nog altijd zo dat de pootgoedteler er beter op kan passen dan een consumptieteler. Taferelen waarbij poters twee week lang op een kipper bewaard worden zijn ook niet bepaald bevordelijk voor de kwaliteit.
  Bovendien ben je een kiempje ook wel kwijt als je met de stortbak gaat laden.

 • Mels

  Nee dat is zeker waar. Het gaat er om dat de cons.teler zich bewuster wordt van het bewaken van de kwaliteit en dat gaat niet door ze af te roepen en dan nog een maand te laten staan.

 • agropak

  Ha mels begreep dat je Ed op bezoek heb gehad. Neem eens contact op misschien heb ik wat info voor je

 • Mels

  Agropak. Ga je gang. Via boerderij heeft ed mijn email adres gekregen. Ik zal mijn redactie contact even vragen om dat ook aan jou te geven.

 • chippie

  wordt nog druk bij je daapse

 • saturna

  he post wat denk je nou wel, wij kunnen geen aardappelen bewaren, ik denk dat wij ze over het algemeen langer in de schuur hebben zitten als jullie pootgoedgoden, enne 100 ton zet je niet zomaar ff een paar weken in een kieper (tenminste bij ons past het niet)

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.