Akkerbouw

Nieuws

Samenwerking voor sojateelt

Meppel – Coöperatie Agrifirm, Wageningen UR en het Belgische onderzoeksinstituut Ilvo hebben een samenwerkingsverband opgezet. Het verband wisselt kennis uit over de teelt van sojabonen in Noordwest-Europa.

Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) test dit jaar zes sojarassen. Daarnaast doet PPO onderzoek naar zaaidichtheid en zaaidata. De partijen willen de teelttechnieken verbeteren zodat de opbrengst kan stijgen naar meer dan 4,5 ton per hectare. Pas dan zijn sojabonen net zo aantrekkelijk voor akkerbouwers als de tarweteelt.

Agrifirm begeleidt de teelt van 26 hectare sojabonen bij elf boeren, waaronder akkerbouwers, pluimveehouders, melkveehouders en kaasmakers. Het zijn zowel gangbare als biologische bedrijven. De boeren gebruiken de geoogste sojabonen op het eigen bedrijf, of Agrifirm verkoopt de bonen. De telers willen een eigen praktijknetwerk oprichten voor de sojateelt.

Het Ilvo onderzoekt in België twaalf rassen sojabonen, zegt wetenschappelijk directeur Johan van Waes. “Er staan ruim tweehonderd rassen op de Europese rassenlijst. Maar die zijn vooral bedoeld voor de zuidelijke landen. Wij leggen de focus op zeer vroeg afrijpende types. We willen de teelttechniek optimaliseren en één belangrijke factor daarin is rassenkeuze. We gaan zelf geen rassen kweken.”

In België start op 1 november ook een project dat wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en een aantal bedrijven, waaronder Agrifirm, zegt Van Waes. “Het wordt gesteund door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Het is een vierjarig project samen met het praktijkcentrum Inagro en de Universiteit in Leuven om de teelt te beproeven. De maisteelt is zo ook begonnen. Maar dat wil niet zeggen dat sojabonen ook een succes worden. Daarnaast willen we volgend jaar een Europees eiwitplatform oprichten om kennis over sojabonen uit te wisselen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.